IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ЕЦБ: Решението на съда в Карлсруе не връзва ръцете ни

ЕЦБ е уникална институция с 19 държави членки и понякога това може да доведе до главоболия, отчита Филип Лейн

16:22 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Европейската централна банка не счита, че свободата ѝ за маневри е ограничена от критичната преценка на Федералния конституционен съд на Германия за покупките на облигации. „Сигурни сме, че всичко, което правим, е необходимо, за да изпълним мандата си. И ние ще направим всичко, което трябва да направим, за да изпълним мандата си“, заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в интервю, публикувано в понеделник в испанския ежедневник El País.

Основната цел на ЕЦБ е балансирано равнище на цените в еврозоната със своите 19 държави. В средносрочен план се цели инфлация от малко под 2,0%. Голямата сума пари, която влиза в обръщение чрез покупки на облигации, обикновено подхранва инфлацията.



На 5 май Федералният конституционен съд възрази срещу закупуването на държавни облигации за милиарди долари (Az. 2 BvR 859/15 u.a.). След решението Бундесбанк може да участва в покупките, само ако Управителният съвет демонстрира тяхната пропорционалност по разбираем начин. Германският върховен съд даде на федералното правителство три месеца, за да убеди ЕЦБ да преразгледа политиката си. Освен това за първи път съдът Карлсруе се противопостави на решение на Съда на Европейските общности.

"Ние сме независима централна банка", подчертава Лейн. „ЕЦБ е уникална институция с 19 държави членки. Понякога това може да доведе до главоболия. Но фактът, че 19 държави се наблюдават взаимно, също помага да се гарантира, че сме независими“. В същото време независимостта върви ръка за ръка с отчетност: към Европейския парламент и, разбира се, "ние сме предмет на юрисдикцията на Европейския съд, който се произнесе в полза на нашата програма", казва още Лейн.

Лейн пояснява, че паричната политика винаги засяга условията на финансиране на всички икономически сектори: компании, домакинства и дори правителства. „Не трябва да забравяме, че ЕЦБ е трябвало да взима в миналото решения при различни обстоятелства - като увеличения на лихвения процент, които по принцип не са популярни - дори и сред правителствата. Следователно нашата независимост е от решаващо значение, ако искаме да изпълним мандата си“, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още