IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GlaxoSmithKline обмисля разделяне на бизнеса си

Водят се разговори с големите акционери за създаването на самостоятелна компания за лекарства и ваксини

23:21 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline Plc (GSK) обмисля разделяне на компанията, след като инвеститори притискат ръководството й да отдели потребителското си подразделение, съобщават Ройтерс и Financial Times.

Президентът на GSK Филип Хемптън води разговори с най-големите акционери на компанията за създаването на самостоятелна компания за лекарства и ваксини в средносрочен план, съобщава FT, като се позовава на запознати източници. Това може да се случи до две-три години.

Един от десетимата най-големи акционери на компанията, чието име FT не разкрива, е признал, че е имал разговори с президента на GSK, като е допълнил, че акционерите „не вярват особено в компанията“.

Някои инвеститори отдавна призовават за разделянето на компанията, тъй като съществува ограничена синергия между потребителското и фармацевтичното подразделение.

Говорител на GSK съобщи, че приоритет на компанията е да подобри представянето на фармацевтичния си бизнес, особено научно-развойната дейност. Тя ще очертае новия си подход към подразделението идната седмица.

През април GSK съобщи, че продава подразделението си за генна терапия на редки заболявания на частната биотехнологична компания Orchard Therapeutics.

Миналата година главният изпълнителен директор на GSK Ема Уалмсли обяви обхватна реформа, която цели да стесни фокуса върху изследванията на лекарства и да подобри възвръщаемостта на основния фармацевтичен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още