IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore отчете 23% ръст на печалбата си за полугодието

Базисната печалба на Glencore за полугодието е 8,3 млрд. долара, но остава с малко под прогнозите на анализаторите

12:35 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Миннодобивният гигант Glencore отчете ръст на печалбата си за първите шест месеца на годината в размер на 23%, както и увеличение от 12% на печалбата от търговското си подразделение. Въпреки това от компанията отбелязват и ръст на разходите си за добив на мед и цинк, както и наличието на все още волатилни пазари, съобщава Ройтерс.

Голяма част от акциите в миннодобивния сектор загубиха от инерцията си през тази година, тъй като пазарът на метали отслабна заради търговското напрежение и липсата на сигурност около китайското търсене.

Други производители също предупредиха за възможни ефекти от раздуването на разходите. Книжата на Glencore са под допълнителен натиск и заради чувствителността на компанията към политическата обстановка в Демократична република Конго и разследване на американското министерство на правосъдието срещу компанията.

Базисната печалба на Glencore за полугодието възлиза на 8,3 млрд. долара – повишение от 23% на годишна база. Въпреки това тя остава с малко под прогнозите на анализатори за 8,5 млрд. долара.

Доброто представяне на компанията подчертава устойчивостта на индустрията, която пострада от остър спад в цените на суровините преди три години. Възстановяването не показва признаци за забавяне, посочва в. Wall Street Journal.

По думите на главния изпълнителен директор Айвън Глазенберг пазарните условия по всяка вероятност ще останат волатилни, а фокусът ще се запази върху „създаването на стойност за акционерите посредством дисциплинираното разпределение на дългосрочен капитал“.

През юли от Glencore обявиха, че ще започнат програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. долара. Решението бе оповестено само дни, след като стана ясно, че американските власти искат от компанията да предаде документи за бизнеса си в Демократична република Конго, Венецуела и Нигерия в рамките на разследване за корупция.

В Конго разследващите са фокусирани върху връзките на Glencore с израелския бизнесмен Дан Гертлер, бивш инвеститор на компанията в страната, посочва още Wall Street Journal. През декември Гертлер беше санкциониран от американското министерство на финансите, което го обвини в търговия с власт с президента Джоузеф Кабила, вследствие на което е натрупал състояние чрез „непрозрачни и корупционни“ сделки.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още