Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Глобалната икономика няма да се успокои скоро

Централните банки са в процес на адаптиране към свят с висока инфлация и нисък растеж

Глобалната икономика няма да се успокои скоро

Снимка: Bloomberg

Световната икономика под натиска на инфлацията и се бори за растеж. Но ситуацията може би най-добре се обобщава от броя и разнообразието на промените в политиката, обявени от централните банки по света миналата седмица, пише Financial Times в редакционен коментар.

Още по темата
Федералният резерв направи най-резкия ход. Неговите ръководители сега очакват базисната инфлация - мярка, която изключва волатилните цени на храните и енергията - да се установи на ниво от 4,3% тази година. Това е ключова част от причината, поради която в сряда Федералният резерв увеличи основната си лихва с 0,75 процентни пункта (до диапазона 1,50-1,75% - бел. прев.) - най-голямото повишение от почти 30 години. В същото време американската централна банка започва да намалява своя баланс от активи – друга форма на затягане. Фед иска хората да видят, че все още е носител на духа на Пол Волкър.

Председателят на Фед през 80-те години подложи американската икономика на изпитанието на изключително строгата парична политика, за да сложи край на инфлационното наследство от 70-те години. Настоящият председател Джей Пауъл и неговите колеги тази седмица представиха прогнози, показващи, че са готови да забавят икономиката и да повишат безработицата. Пауъл звучеше мрачно относно перспективата за „меко кацане“ на икономиката.

Още по темата
Но при цялото понижаване на прогнозите е важно посоката на Фед да се запази в контекст. Комисията му за определяне на лихвите все още прогнозира сравнително благоприятен сценарий. Членовете й смятат, че растежът ще продължи, като най-песимистичната прогноза е за безработица от 4,5 на сто.

Английската централна банка (АЦБ) би направила всичко за такъв щастлив изход. Миналата седмица тя повиши лихвите само с 0,25 процентни пункта, въпреки че се очаква инфлацията във Великобритания да достигне 11%. Но АЦБ очаква икономическа стагнация, така че няма нужда да натиска спирачката толкова силно, колкото Фед. 

Още по темата
Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) преживява отново моменти от дълговата криза. Инвеститорите са по-притеснени относно правителствата в еврозоната с висок дълг, което води до това, че някои държави от валутния съюз внезапно се сблъскват с по-високи разходи по заемите. ЕЦБ свика извънредно заседание, на което обяви мерки за справяне с тази „фрагментация“ и задържане на финансовата система на своя керван от страни цяла.

Всичко това беше трудно за проследяване от инвеститорите. Като цяло акциите в световен мащаб спадат поради опасения от по-високи лихви и рецесия, въпреки че имаше някои проблясъци. Решението на Фед всъщност доведе до покачване на цените им, като индексът S&P 500 се повиши с 1,5% след срещата на банката в сряда, до голяма степен защото Пауъл каза, че в бъдеще Фед може да направи по-малки лихвени увеличения. Но индексът спадна с два пъти повече в четвъртък благодарение на неочакваното покачване на лихвения процент от Швейцарската централна банка.

Общата картина, очертана от тези решения на централните банки, е, че стагнацията изглежда по-вероятна, отколкото досега. Това беше седмица на внезапни ходове на централните банкери - и след дълъг период, в който можеха да бъдат критикувани, че са твърде бавни. Въпреки това промените тази седмица трябва да бъдат приветствани.

Това по принцип е трудно време. Войната в Украйна продължава да стимулира инфлацията, като същевременно натежава върху растежа. Свързаните с Covid локдауни в Китай може да продължат да оказват влияние върху веригите за доставки. Световната икономика е изправена пред бързо развиващ се натиск върху предлагането, а централните банкери са заседнали с бавно действащ инструментариум от страна на търсенето. Освен това несигурността е необичайно висока. Никой не знае колко силен ще бъде този уникален инфлационен натиск или пък ефектът върху растежа, търговията, заетостта и доходите.

Внезапните ходове на централните банки от миналата седмица дойдоха в отговор на наистина нова икономическа информация: по-високи от очакваното потребителски цени, някои бързо нарастващи доходности на ДЦК в еврозоната и скок в инфлационните очаквания в САЩ. Стратегиите на икономическите власти трябва да зависят от данните, а не да бъдат догматични. А това означава, че когато данните продължават да се движат, ще се променят и техните политики. Очаквайте сътресения занапред.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 26 юни