Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Година преди Brexit британските чиновници в Брюксел не знаят бъдещето си

В ЕК изглеждат склонни да запазят служителите си, но дали това е така и в другите европейски институции

Година преди Brexit британските чиновници в Брюксел не знаят бъдещето си

Снимка: Архив Ройтерс

До излизането на Великобритания от ЕС остават броени месеци, но 1 262-мата британски чиновници в Брюксел нямат никаква яснота за своето бъдеще, пише европейското издание Politico.

Някои от тях, работещи в Европейската комисия, са получили някакви разяснения, но останалите институции в Брюксел, Страсбург и Люксембург все още държат в неведение своите служители от Великобритания какво ще се случи в деня след Brexit.

Още по темата

От мейл от комисаря, отговарящ за човешките ресурси Гюнтер Йотингер, става ясно, че всеки един от случаите с британските чиновници в ЕК ще бъде разгледан индивидуално. Комисията ще действа прозрачно и "в интерес на службата", пише още комисарят в обръщението си към служителите на институцията, до което достъп е получило Politico.

Това звучи добре, макар самият Йотингер да коментира, че дори нямаме представа кога точно ще се случи Brexit. Според правилата - на 29 март 2019 година, но има възможност процедурата да се удължи, ако преговорите не са приключили.

ЕС и Лондон договориха правила за правата на гражданите след излизането на Великобритания от ЕС. Но в документите не се споменава и дума за чиновниците, а по ирония на съдбата те са положили най-големите усилия за развитието на европейския проект в Обединеното кралство.

Според правилата на ЕС чиновниците задължително трябва да имат гражданство на една от страните в общността, за да заемат дадена позиция. След Brexit всички британски граждани ще загубят европейското си гражданство.

Според експерти чиновниците с добра експертиза и редки умения ще бъдат запазени, но въпросът е дали няма да се прекали с изключенията. Работещите на временни договори обаче е много вероятно да загубят работата си.

Всъщност нагласата да бъдат запазени британците е видна в ЕК, но дали това ще се случи и в другите институции - Европейския парламент например, е друг въпрос.

Европейските депутати подкрепяха силно ЕК в преговорите за защитата на правата на гражданите, но не проявяват същия хъс към британците, работещи в институцията - точно 306-ма. За тях няма никаква яснота какво ще правят на 30 март 2019 година.

За да запазят работата си много британци са потърсили белгийско гражданство - 88 от работещите в ЕП вече имат двойно гражданство, но това не е вариант за всички, защото Белгия изисква от чужденците да са живели 5 години в страната, за да получат гражданство.

В ЕК не поддържат данни за гражданството на своите служители и не може да се направи оценка дали британците, работещи там, търсят този спасителен изход от ситуацията.

В Съвета също не са заели позиция по казуса, пише още Politico.

Темата за Brexit можете да следите тук

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Бързото премахване на въглищата ще струва на Германия 54 млрд. евро