IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на Tesco надмина очакванията

Добрите данни дават подкрепа на главния изпълнителен директор Дейв Луис за планираното придобиване на компанията за търговия на едро Booker

11:43 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната печалба на веригата супермаркети Tesco надмина очакванията на анализаторите, което дава подкрепа на главния изпълнителен директор Дейв Луис за планираното придобиване на компанията за търговия на едро Booker Group, съобщи Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба расте с 30% до 1,28 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) през 12-те месеца до 25 февруари, пише в изявлението на най-голямата британска верига за търговия на дребно. Средната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за 1,26 млрд. паунда печалба.

„Ние сме по-напред, отколкото се очакваше да бъдем на този етап“, коментира Луис. „Уверени сме, че можем да надградим това силно представяне и през следващата година“, допълва главният изпълнителен директор.

Добрите данни от отчета на Tesco дават подкрепа на Луис на фона на съпротивата срещу предложеното от него придобиване на Booker в рамките на сделка на стойност 3,7 млрд. паунда. Тази съпротива се разпростря от борда на директорите до акционерите, посочва Bloomberg.

Резултатите показват, че пазарният лидер е добре позициониран, за да се бори с безмилостната конкуренция при супермаркетите във Великобритания. Ръстът при Aldi и Lidl отново се ускори, тъй като свитата покупателна способност на британците ги кара да търсят по-евтините алтернативи.

Tesco вече успя да спести 226 млн. паунда от план за съкращаване на разходите на обща стойност 1,5 млрд. паунда, което показва, че целта за двуцифрени маржове на печалбата е реалистична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още