IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Хаотичният Brexit ще удари инвестиционните решения на банките

Goldman Sachs разполага с около 6 хил. служители на територията на Кралството, като поне 700 от тях ще бъдат насочени към други страни при твърд Brexit

12:01 | 25.01.19 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон. Снимка: Ройтерс

Един хаотичен Brexit ще окаже своето негативно влияние върху инвестиционните решения на британските банки, смята Дейвид Соломон, избраният през октомври за главен изпълнителен директор на американската банка Goldman Sachs, цитиран от Market Watch. 

В интервю за BBC по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Соломон сподели, че банката не увеличава своя персонал в Лондон от 2016 г., като вместо това предпочита да доизгради своето присъствие в страните от континентална Европа.

Според банкера тази тенденция ще се запази и ако Великобритания остане без споразумение при своето отделяне от рамките на Европейския съюз (ЕС).

„Ако този въпрос се реши по трудния начин, смятам, че с времето ще се усети негативното влияние от този процес върху това къде инвестират хората и къде работят те“, алармира Соломон.

Неговият предшественик Лойд Бланкфейн, който отстъпи поста главен изпълнителен директор през миналия октомври, илюстрираше по подобен начин последиците от един хаотичен Brexit.

Goldman Sachs разполага с приблизително 6 хил. служители на територията на Обединеното кралство, като поне 700 от тях ще бъдат насочени към други страни, ако Великобритания се размине със сделка.

В момента американският кредитор пренасочва персонал към някои от големите финансови центрове на континентална Европа като Франкфурт, Мадрид, Париж и Стокхолм.

Големите банки в Лондон вече се подготвят за сценарий, при който ще изгубят достъпа до свободния европейски пазар след 29 март.

Вероятността Кралството да напусне блока без споразумение се увеличи, след като британският премиер Тереза Мей не успя да събере достатъчно гласове по време на вота на парламента и се оттегли с минимални надежди за положителен изход.

Соломон заяви пред BBC, че „всички тези проблеми, които стоят пред Великобритания, ще повлияят върху бъдещите планове на базираните в страната компании, както и върху всички инвестиционни и бизнес решения, които трябва да вземат ръководителите на тези компании“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още