IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Португалия ще е последната страна от еврозоната, потърсила помощ

Спредовете между доходността по италианските, испанските и белгийските облигации и тези на Германия бавно ще намаляват, прогнозира банката

14:52 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Португалия ще е последната страна от еврозоната, потърсила помощ

Португалия вероятно ще е последната страна от еврозоната, която ще потърси международна финансова помощ, след като вчера правителството в Лисабон се присъедини към Гърция и Ирландия и поиска финансова подкрепа, сочи анализ на Goldman Sachs, цитиран от Bloomberg.

„Не очакваме друга страна от Европейския съюз (ЕС) да изпита нужда от финансова подкрепа“, пише Франческо Гарзарели, главен стратег на инвестиционната банка в Лондон, в писмо до клиенти. Въпреки че Goldman Sachs не прогнозира „някакви съществени загуби“ от ирландските и португалските държавни облигации, банката посочва, че „доброволно удължаване на матуритета на гръцкия дълг е възможно“.

Португалия се нуждае от финансов пакет на стойност 75 млрд. евро, казват запознати с проблема представители на европейската администрация. Доходността по португалските облигации се повиши, след като премиерът на страната Жозе Сократеш подаде оставката на правителството на 23 март поради отхвърлените от парламента предложени нови мерки за ограничаване на бюджетните разходи.

След като бъдат извадени от облигационните индекси, облигациите на „страните от външната периферия“ вероятно ще останат волатилни и по-ниско ликвидни, казва Гарзарели. Спредовете между доходността по италианските, испанските и белгийските държавни облигации от една страна и германските държавни бонове от друга „бавно ще намаляват“.

Goldman Sachs очаква половината от финансирането за Португалия да бъде осигурено от европейски фондове, а останалата част от Международния валутен фонд (МВФ). Също така ЕС може да използва възможността, за да изравни лихвите по спасителните заеми на Португалия и Ирландия с тези на Гърция, коментират от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още