IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият бизнес във Великобритания започва да се ангажира с климатичните цели

Участието на компаниите е от ключово значение за успеха на усилията за опазване на околната среда, коментират британските власти

11:05 | 12.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите компании във Великобритания започват да възприемат усилията за опазване на околната среда. Вече около 20% от компаниите във водещия индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 са се ангажирали с целите на ООН за нулеви емисии до 2050 година, пише Bloomberg.

Според Андрю Грифит, съветник на британския премиер по въпросите на климата и бизнеса, 19 компании в индекса са приели климатичните цели. Става дума за компании от ранга на AstraZeneca, Rolls Royce и Vodafone с обща пазарна капитализация от 715 млрд. паунда.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че до 2030 година Великобритания ще намали емисиите въглероден диоксид с 68% спрямо нивата от 1990 г. Това е най-сериозната заявка сред държавите от Г20, посочва Агенцията. Джонсън призова и големите корпорации да възприемат усилията за премахване на емисиите до 2050 г.

Великобритания ще бъде домакин на следващия кръг от преговорите по климата на ООН, известни като COP 26.

"Премиерът искаше да създадем усещането, че СОР 26 не е просто група лидери, които летят и се снимат на фона на флагове, а са истински действия за климата", коментира Грифит. Според него от ключово значение е бизнесът да се присъедини към климатичните цели.

"Ако не успеем да накараме бизнеса да предприеме сериозни действия по отношение на климата, тогава няма да постигнем общите си цели", заяви съветникът на премиера.

Компаниите са част от по-широката цел за недопускане на глобалните температури да прескочат нивото от 1,5°С през това столетие, коментира още Bloomberg. Подписвайки ангажиментите, бизнесът се задължава да намали до нула емисиите до 2050 година, спазвайки междинни цели.

"Много малко от компаниите имат нужда от убеждаване. Бизнесът вижда колко бързо се движат техните акционери", коментира още Андрю Грифит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Най-после разбраха, че бизнесът със зелени технологии е печеливш.Още не са разбрали обаче, че е НАЙ-ПЕЧЕЛИВШ .Нищо, скоро ще разберат.Въпросът е кога нашите родни бавно загряващи албански реотани ще го разберат.България може да произвежда и изнася чисти горива и системи за десетки и стотици милиарди, да умножи многократно своето БВП и за 7-8 години да се нареди сред най-богатите страни в ЕС и света.Ако ги нямаше чиновниците.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://biodizel.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghttps://vodorod.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още