IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият проблем на Гърция с данъците

Данни на ЕК показват непропорционалното увеличаване на данъците в страната, а сивата икономика вече се изчислява на 40 млрд. евро

22:44 | 10.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Статистиката на Европейската комисия показва непропорционалното увеличение на данъчното облагане в Гърция, пише гръцкото издание "Катимерини". Това се случва в последните години, когато икономиката на страната се свива, а бизнесът и опозицията в страната са категорични, че повишаването на данъчната тежест само води до укриване на задължения и допълнително сриват данъчната система.

Според данните на Брюксел, вписани в есенната прогноза, публикувана преди ден, директните данъци на доходите на физическите и юридическите лица съставляват 10,2% от брутния вътрешен продукт на страната през 2017 година. За сравнение през 2009 година те са били 9,4% от БВП, а оттогава гръцката икономика се сви драматично. Данъчната тежест обаче става все по-сериозна.

През тази година физическите лица ще внесат в хазната 18 млрд. евро, спрямо 20,3 млрд. евро през 2009 година. Приходите от данъците върху вноса и производството обаче са се увеличили до 31,7 млрд. евро, спрямо 27,8 млрд. евро преди осем години.

Бизнес организациите в Гърция коментират, че повишаването на данъците всъщност стимулира укриването им и е пречка пред икономическия растеж. Увеличаването на данъците обаче е част от исканията на кредиторите.

Затова и бизнесът в южната ни съседка настоява правителството веднага да намали тежестта, след като приключи и последната спасителна програма - през август 2018 година.

Бизнесмените са категорични, че това ще подкрепи икономическата активност.

Според опозицията в лицето на "Неа Демократиа" гръцката данъчна система е в колапс - сивата икономика се изчислява на 40 млрд. евро, а укритите данъци са в размер на над 12 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Значи не е морално мухата в паяжината да се бори колкото може ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още