IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите британски букмейкъри учредяват нов регулатор

Senet Group ще може да изобличава, порицава и налага глоби на компаниите, нарушаващи новите стандарти

10:26 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големите букмейкъри във Великобритания ще създадат саморегулиращ се орган, за да бъдат повишени стандартите в индустрията. Ходът на компаниите идва в отговор на все по-коментирания дебат за хазартната зависимост, пише Financial Times.

Четирите компании William Hill, Ladbrokes, Gala Coral и Paddy Power са основателите на новата институция, която ще може да изобличава, порицава и налага глоби на букмейкъурите, които нарушават стандартите. Други компании като Betfred и Bet 365 също са поканени да се подпишат под учредителния акт на регулатора, който ще заработи през януари и ще се казва Senet Group.

„Действията казват повече от думите. Затова Senet Group ще получи независимостта, бюджета и задачата да държи хазартната индустрия отговорна“, заяви изпълнителният директор на Gala Coral Карл Лийвър.

Дебатът около хазартния сектор се оживи тази година, след като правителството обърна внимание на разпространяването на магазините за залози, потенциалната връзка между игралните автомати за високи залози и  пристрастяването към хазарта и ръста на рекламите за хазарт. 

William Hill, Ladbrokes, Gala Coral и Paddy Power ще обявят също така в понеделник, че ще се подчинят на новите правила за реклама. Те включват доброволен отказ от реклами по телевизията преди 09:00 ч., за да бъде намален броят на децата, изложени на влиянието на рекламите.

Четирите компании също така ще премахнат рекламите си на игрални автомати по прозорците на залите си и ще отделят 1/5 от пространството по прозорците за призиви за разумни залагания. Новите правила ще въвеждат по-големи изисквания, отколкото имат британските регулаторите като Комисията по хазарта в момента.

Британският спортен министър Клайв Ефърд приветства създаването на регулатора, но добави, че той трябва да обхваща цялата индустрия и трябва да бъде напълно независим от каквото и да е вътрешно влияние и да може да изпълнява ефективен надзор.

Според създателите му Senet ще бъде ръководен от независим член на Комитета по стандартите, който ще бъде назначаван посредством процес, съобразен с правилата на Комитета по стандартите в обществения живот, за да бъдат назначенията прозрачни и справедливи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още