IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите европейски банки издържаха стрес теста

Най-слабо се представи италианската Monte dei Paschi die Siena със съотношение на капитал спрямо рискови активи от минус 2,44 на сто

00:12 | 30.07.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големите банки в Европа получиха като цяло доста прилично свидетелство за своята устойчивост от европейския банков надзор. Според него значително увеличените през последните години капиталови буфери се оказват относително стабилни. 

Най-слабо се представиха банки от Италия, Ирландия, Испания и Австрия. Най-слаби резултати отчетоха италианската Monte dei Paschi, австрийската Raiffeisen, испанската Banco Popular и две от големите ирландски банки. Сред 12 най-слабо представили се са и германските най-големи банки Deutsche Bank и Commerzbank.

В сегашния стрес тест общо 51 банки от 16 страни трябваше да доказват, че могат да издържат при сериозен срив на икономиката и на цените на имотите. За първи път в теста сега се включват и правни рискове. По-малкият брой финансови институции тази година отразява опита на Европейския банков орган (ЕБО) да се съсредоточи върху по-големите банки, поверявайки контрола върху по-малките на националните регулатори.

Банките от Португалия и Гърция не са включени в тестовете, които започнаха през февруари.

При предишния стрес тест през 2014 г. от 123 проверени банки се провалиха общо 24, като на тях им липсваха 24,6 млрд. евро. 

„Резултатите показват като цяло устойчивост на банковия сектор на ЕС, благодарение на значителната рекапитализация", се казва в доклада на Европейският банков орган (European Banking Authority, или EBA), който бе след края на борсовата сесия в САЩ. 

Европейската централна банка (ЕЦБ) също оцени резултата за положителен: „Тестът показва по-добра устойчивост на банковата система на еврозоната. Въпреки това отделни банки показват значителни слабости“, пояснява централната банка в становището си.

Деветте германски банки в теста показват добри резултати, макар че в единични случаи изпълняват изискванията на косъм. Най-добре се представя NRW Bank, която дори в най-лошия шоков сценарий показва показател Equity Tier 1 (Съотношението на основния капитал от първи ред, CET1) – капитал спрямо рисковите активи в размер на 35,4 на сто. При Deutsche Bank той спада до 7,8 на сто, а при Commerzbank възлиза на 7,42 на сто. Най-слабо по този показател се представя италианската Monte dei Paschi di Siena с минус 2,44 на сто. 

Във фокуса на тестовете бяха преди всичко италианските банки, които според някои оценки разполагат с лоши кредити за 360 млрд. евро. Някои критици обявиха преди публикуването на резултатите, че те могат да се използват като претекст за спасяване на изпадналата в криза Monte dei Paschi и може би и други банки с пари на данъкоплатците.  

Междувременно обаче ЕЦБ одобри спасителния план за Monte dei Paschi. Освен това ЕЦБ даде зелена светлина за продажбата на пакет от лоши кредити на банката на стойност до 10 млрд. евро. 

Съотношението на  капитала спрямо рисковите активи се счита за решаващ показател. Анализатори считат, че ниво от 7% е критично. Испанската Banco Popular, ирландската Bank of Ireland и австрийската Raiffeisen са под тази граница със съответно 6,62 на сто, 6,15 на сто и 6,12 на сто.

За разлика от предния стрестест през 2014 г., сега  EBA не дефинира гранични стойности, при неизпълнението на които дадена банка ще се счита за провалена. По-скоро сега трябваше да се изпита като цяло солидността на бизнес моделите, коментира DPA.

Още по темата - от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 7 години
В съседна статия се казва, че Дойче банк е в десетте най-лошо представили се банки от общо 51.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Mammita
преди 7 години
Хахахахахах 'Майната им на парите, важното е да сме здрави!' това май ще е слогана в Италия след стрестестовете. Там имат 360 млрд. евро лоши кредити. За Уникредит бях, чела че са 80 млрд. евро. Онзи ден май беше като финансовият им министър каза, че всичко е ОК с банките в страната и те нямат никакви проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
ZoneP
преди 7 години
Привет, Нека не забравяме как Иван Искров пееше македонски песни за това как КТБ е ликвидна и всичко е ток и жици, малко преди да каже мияууу.... В момента е много интересно случващотот се с Монте Дей Паски в Италия... Но спокойно пак ще заметат под килима 'лошите' продукти ... още някой и друг месец.... Но все пак символа си е символ иде реч за най-старата банка на света... Така че, спокойно комсумирайте и се разхождайте няма нищо за гледане.... И най вече 'Майната им на парите, важното е да сме здрави!' Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Mammita
преди 7 години
Защо не дадете пълен списък на провалилите се банки. От това, което аз намирам в Интеренет става много забавано, защото много от тях имат клонове в България - Райфайзен, Уникредит, СЖ Експресбанк, НБГ с ОББ, Пиреус, Юробанк. Сега ще започнат едни обяснения, че те са с чужда собственост, ама работят под контрола на БНБ значи са български банки и нямат нищо общо със своите собственици. Само да припомня, че Левон през 2014 г. след КТБ обясняваше, че неговата банка е Европейска и няма нищо общо с българските. Мога да се хвана на бас, че ще обърне плочата отще в понеделник - вторник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
ZoneP
преди 7 години
Здравейте, Няма криза, тоест няма връщане към едно първоначално състояние, този път е различно, кове се нов световен 'безред' монетизацията и трилионите дългове дефлацията тикат народите към революции и бунтове. Но тъй като социалната тъкан е разрушена и имаме ПокемонГО и 'социални' мрежи тип ФБ всеки си вирее в микро средата. Това води до хаос и по един атентат всяка седмица... А какво следва след хаоса... Е Марио, Йелън, Курода и ко. няма да им пука много май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
какви прблеми да има като супер марио не е спирал пе4атарницата *** лупа и това е стрест теста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Hermes73
преди 7 години
Стакмистика в действие.....................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Постоянно се поменят критериите, само и само да мине номера. Ще видим колко ще са меродавни тия изкуствени тестове когато дойде истинската криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още