Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Големите европейски банки издържаха стрес теста

Най-слабо се представи италианската Monte dei Paschi die Siena със съотношение на капитал спрямо рискови активи от минус 2,44 на сто

Големите европейски банки издържаха стрес теста

Снимка: Ройтерс

Големите банки в Европа получиха като цяло доста прилично свидетелство за своята устойчивост от европейския банков надзор. Според него значително увеличените през последните години капиталови буфери се оказват относително стабилни. 

Най-слабо се представиха банки от Италия, Ирландия, Испания и Австрия. Най-слаби резултати отчетоха италианската Monte dei Paschi, австрийската Raiffeisen, испанската Banco Popular и две от големите ирландски банки. Сред 12 най-слабо представили се са и германските най-големи банки Deutsche Bank и Commerzbank.

В сегашния стрес тест общо 51 банки от 16 страни трябваше да доказват, че могат да издържат при сериозен срив на икономиката и на цените на имотите. За първи път в теста сега се включват и правни рискове. По-малкият брой финансови институции тази година отразява опита на Европейския банков орган (ЕБО) да се съсредоточи върху по-големите банки, поверявайки контрола върху по-малките на националните регулатори.

Банките от Португалия и Гърция не са включени в тестовете, които започнаха през февруари.

При предишния стрес тест през 2014 г. от 123 проверени банки се провалиха общо 24, като на тях им липсваха 24,6 млрд. евро. 

„Резултатите показват като цяло устойчивост на банковия сектор на ЕС, благодарение на значителната рекапитализация", се казва в доклада на Европейският банков орган (European Banking Authority, или EBA), който бе след края на борсовата сесия в САЩ. 

Още по темата

Европейската централна банка (ЕЦБ) също оцени резултата за положителен: „Тестът показва по-добра устойчивост на банковата система на еврозоната. Въпреки това отделни банки показват значителни слабости“, пояснява централната банка в становището си.

Деветте германски банки в теста показват добри резултати, макар че в единични случаи изпълняват изискванията на косъм. Най-добре се представя NRW Bank, която дори в най-лошия шоков сценарий показва показател Equity Tier 1 (Съотношението на основния капитал от първи ред, CET1) – капитал спрямо рисковите активи в размер на 35,4 на сто. При Deutsche Bank той спада до 7,8 на сто, а при Commerzbank възлиза на 7,42 на сто. Най-слабо по този показател се представя италианската Monte dei Paschi di Siena с минус 2,44 на сто. 

Още по темата

Във фокуса на тестовете бяха преди всичко италианските банки, които според някои оценки разполагат с лоши кредити за 360 млрд. евро. Някои критици обявиха преди публикуването на резултатите, че те могат да се използват като претекст за спасяване на изпадналата в криза Monte dei Paschi и може би и други банки с пари на данъкоплатците.  

Междувременно обаче ЕЦБ одобри спасителния план за Monte dei Paschi. Освен това ЕЦБ даде зелена светлина за продажбата на пакет от лоши кредити на банката на стойност до 10 млрд. евро. 

Съотношението на  капитала спрямо рисковите активи се счита за решаващ показател. Анализатори считат, че ниво от 7% е критично. Испанската Banco Popular, ирландската Bank of Ireland и австрийската Raiffeisen са под тази граница със съответно 6,62 на сто, 6,15 на сто и 6,12 на сто.

За разлика от предния стрестест през 2014 г., сега  EBA не дефинира гранични стойности, при неизпълнението на които дадена банка ще се счита за провалена. По-скоро сега трябваше да се изпита като цяло солидността на бизнес моделите, коментира DPA.

Още по темата - от видеото на Bloomberg

гледано: 3501   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 4 години
Няма профилна снимка
В съседна статия се казва, че Дойче *** е в десетте най-лошо представили се банки от общо 51.
1
 
10
 
7
Mammita до: ZoneP
преди 4 години
Няма профилна снимка
Хахахахахах 'Майната им на парите, важното е да сме здрави!' това май ще е слогана в Италия след стрестестовете. Там имат 360 млрд. евро лоши кредити. За Уникредит бях, чела че са 80 млрд. евро. Онзи ден май беше като финансовият им министър каза, че всичко е ОК с банките в страната и те нямат никакви проблеми.
1
 
12
 
6
ZoneP до: Mammita
преди 4 години
Няма профилна снимка
Привет,
Нека не забравяме как Иван Искров пееше македонски песни за това как КТБ е ликвидна и всичко е ток и жици, малко преди да каже мияууу....
В момента е много интересно случващотот се с Монте Дей Паски в Италия... Но спокойно пак ще заметат под килима 'лошите' продукти ... още някой и друг месец.... Но все пак символа си е символ иде реч за най-старата банка на света...
Така че, спокойно комсумирайте и се разхождайте няма нищо за гледане.... И най вече 'Майната им на парите, важното е да сме здрави!'

Поздрави
2
 
15
 
5
преди 4 години
Няма профилна снимка
Защо не дадете пълен списък на провалилите се банки. От това, което аз намирам в Интеренет става много забавано, защото много от тях имат клонове в България - Райфайзен, Уникредит, СЖ Експресбанк, НБГ с ОББ, Пиреус, Юробанк. Сега ще започнат едни обяснения, че те са с чужда собственост, ама работят под контрола на БНБ значи са български банки и нямат нищо общо със своите собственици. Само да припомня, че Левон през 2014 г. след КТБ обясняваше, че неговата банка е Европейска и няма нищо общо с българските. Мога да се хвана на бас, че ще обърне плочата отще в понеделник - вторник :)
1
 
10
 
4
преди 4 години
Няма профилна снимка
Здравейте,
Няма криза, тоест няма връщане към едно първоначално състояние, този път е различно, кове се нов световен 'безред' монетизацията и трилионите дългове дефлацията тикат народите към революции и бунтове. Но тъй като социалната тъкан е разрушена и имаме ПокемонГО и 'социални' мрежи тип ФБ всеки си вирее в микро средата. Това води до хаос и по един атентат всяка седмица... А какво следва след хаоса... Е Марио, Йелън, Курода и ко. няма да им пука много май...

Още от Европа
Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара