Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Големите онлайн търговци ускоряват премахването на опасни продукти от сайтовете

Amazon, Alibaba, Еbay и Rakuten участват в инициативата на ЕК за премахване на опасни стоки от пазара

Големите онлайн търговци ускоряват премахването на опасни продукти от сайтовете

Снимка: Ройтерс

Четири от най-големите компании за онлайн търговия – Amazon, Alibaba, Еbay и Rakuten, обещаха да ускорят премахването на опасни продукти от сайтовете си, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от БТА.

Инициативата е част от усилията на ЕК да премахне от пазара опасните стоки. Според данни от Брюксел всяка пета покупка в ЕС е направена онлайн през 2016 година.

Потребителите трябва да пазаруват толкова безопасно онлайн, колкото и в традиционен магазин, посочи еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова. 

Още по темата

Четирите компании подписаха документ, с който се ангажират, че ще отговарят до два дни на уведомления, публикувани от страни членки на ЕС и до пет дни - на сигнали на потребители.

Те обещаха също така да информират в достъпна форма клиентите си за опасните продукти, да предоставят на всяка страна отделна възможност за уведомления, да взимат под внимание европейската система, предупреждаваща за опасни продукти, както и да предприемат мерки за предотвратяване на повторно появяване на опасни продукти на пазара.

Йоурова призова и другите вериги за онлайн търговия да последват примера на четирите компании.

През изминалата година Европейската агенция за защита на потребителите е регистрирала над 2200 опасни продукта, което е довело до близо 4000 изтегляния на стоки, забрани за продажба или внос, според комисията, цитирана от БТА.

Най-често предупрежденията засягат играчки, за които често се установява, че съдържат малки части, криещи опасност да бъдат погълнати от детето, или пък съдържат опасни химикали, а също така пластмасовата им опаковка може да крие опасност от задушаване. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Marks & Spencer започва със слаб старт своя план за преструктуриране