Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Големите петролни компании заменят нефтените платформи с вятърни ферми

Изпълнителните директори в сектора все повече започват да се адаптират към търсенето на по-чисти горива

Големите петролни компании заменят нефтените платформи с вятърни ферми

Снимка: Архив Ройтерс

Големите петролни компании отправят предизвикателство към най-големите компании за комунални услуги в надпреварата за издигане на вятърни турбини в морето, разказва Bloomberg.

Royal Dutch Shell, Statoil и Eni се насочват към изграждането на крайбрежни вятърни ферми за няколко милиарда долара в Северно море и на други места. Те започват да постигат победи и спрямо водещите енергийни доставчици, включително Dong Energy и Vattenfall на конкурентни търгове за договори за закупуване на електроенергия, а тези компании вече са се специализирали в издигането на огромни турбини в морето.

Петролните гиганти си имат своите причини да навлязат в индустрията. Те са прекарали десетилетия наред в изграждането на офшорни петролни проекти, а този бизнес отслабва на места, където полетата са пресушени. Възвръщаемостта от вятърните ферми е предсказуема и подкрепена от регулираните от държавата цени на електроенергията. А висшите мениджъри в компаниите за изкопаеми горива искат да получават парче от бизнеса с чиста енергия, след като според все повече прогнози възобновяемите източници ще изядат част от пазара им.

Това определено е област от интерес за нас, тъй като има очевидни синергии с традиционния бизнес с петрол и газ“, казва Лука Косентино, вицепрезидент по енергийните решения в италианската Eni, която работи заедно с General Electric в сектора на възобновяемите източници. „Не можем да останем в сегашното положение и да чакаме някой друг да направи този скок“.

Макар че производството на петрол се свива в Северно море през последните 15 години, икономическата активност е подкрепена от офшорните вятърни ферми. Прочутите ветрове, които заплашваха поколения работници по петролните платформи, се превърнаха в благодат за нова епоха работници, които да инсталират и поддържат турбини в морето. Около 99 млрд. долара ще бъдат инвестирани във вятърни проекти в Северно море общо от 2000 до края на 2017 г., сочи Bloomberg New Energy Finance. Преди десетилетие индустрията очакваше проектите да са за много малка част от тази сума.

Още по темата

Макар че суровият петрол все още доставя почти една трета от световната енергия, петролните изпълнителни директори започват да се адаптират към търсенето на по-чисти горива. Дори при това положение появяващите се алтернативи на изкопаемите горива, включително вятърната и слънчевата енергия, започват да ограничават растежа на търсенето на петрол.

Тези технологии и електрическите автомобили може да намалят глобалното търсене с 13 млн. барела петрол на ден до 2040 г., което е повече от добива на Саудитска Арабия в момента, посочва Bloomberg New Energy Finance.

Shell, чийто главен изпълнителен директор Бен ван Бюрден заяви, че търсенето на петрол може да достигне върха си през втората половина на следващото десетилетие, създаде подразделение, което да идентифицира чистите технологии с най-голям потенциал за печалба, посочва Шанийд Линч, председател на британския бизнес на компанията. Вятърните ферми са от особен интерес за Shell, тъй като могат да захранват електролизни реакции, които създават водород, а компанията казва, че той може да се превърне в основно автомобилно гориво през следващите десетилетия.

Тя проучва новите възможности из Европа в офшорните вятърни ферми, след като печели договори от холандското правителство, за да създаде фермите Borssele III и IV през декември. Офертата на Shell е била втората по най-ниска стойност за технологията в цял свят, казва Линч, според която голямото предимство на петролната компания във възобновяемите източници може да е експертизата ѝ в маркетинга.

Става въпрос и за пласиране на енергията“, казва Линч. „Когато се възползваш от вятъра, трябва да продадеш електроенергията, а ние имаме феноменално силен маркетинг и търговски бизнес“.

Големите петролни компании променят вятърната индустрия, като намаляват разходите, каза старши вицепрезидентът на Statoil Стивън Бул в имейл.

Вятърната ферма Dudgeon на норвежката компания, разположена около източния бряг на Англия, ще бъде с 40% по-евтина от съседната ферма, построена преди 6 години, казва Бул. Компанията създава и офшорни вятърни ферми с плаващи основи, които елиминират високия разход за инсталирането им на морското дъно. Освен във Великобритания компанията развива проекти и в Германия и Норвегия и спечели търг през декември за вятърна ферма край бреговете на Ню Йорк.

Намаляването на разходите е помогнало на технологията да започне да се конкурира с традиционните форми на енергия, особено ядрена, посочва Bloomberg New Energy Finance. Сегашните проекти, започващи работа, доставят електроенергия на около половината цена спрямо фермите, изградени през 2012 г., благодарение на по-големите турбини и по-засилената конкуренция. Разходите може да спаднат с още 26% до 2035 г., сочат консултантите.

Навлизането на петролните компании във възобновяемия сектор е част от „по-дългосрочна тенденция“, смята Ник Гардинер, ръководител на крайбрежни вятърни ферми във Великобритания. Green Investment Bank отбелязва, че компаниите с размера на Shell и Eni имат достатъчно влияние да финансират проекти по-евтино от много от конкурентите.

Не мисля, че правят това само заради инвеститорите“, казва Гунар Грьоблер, ръководител на вятърната енергия в шведската Vattenfall, която е един от 5-те най-големи разработчици на вятърни ферми. „Предвид факта, че тези проекти са инвестиции за милиарди евро, предполагам, че са направили оценките изключително прецизно“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
0
 
12
KPetkov до: v_tin
преди 3 години
Няма профилна снимка
Според това, което четох около 500 квадратни километра за перки с капацитета на АЕЦ-а, но може превода ми да не е много точен :)

Sustainable Energy — without the hot air
https://www.withouthotair.com
1
 
2
 
11
v_tin до: fon
преди 3 години
Погледни колко е земята на АЕЦ козлодуй и ми кажи колко е необходима за същите перки. Като почнете да пишете глупости , нямате спиране. В една ядрена централа се използува много повече умствен продукт отколкото във една мелница. Справка тубата- можеш да си направиш по картинка мелница, виж аец- малко по трудно. А това че арева инвестират там- ами всеки там инвестира при задължителните цени на държавата- ако излязат на свободния пазар няма да е така
1
 
1
 
10
v_tin до: lyusien
преди 3 години
Ти през живота си виждал ли си дори на снимка нефтена платформа
4
 
3
 
9
преди 3 години
ВСИЧКО ИЗОСТАНАЛО С МИСЛЕНЕТО, ВЕДНАГА СЕ ВКЛЮЧВА ДА ПЛЮЕ РАЗВИТИЕТО ЕДВА ЛИ НЕ НА СВЕТА!!!

А БЕ ГЛУПАВИ СЪЩЕСТВА, НАД 70Г БЯХТЕ АКТИВНИ УЧАСТНИЦИ В ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА, СЕГА ПАК Я ПОДДЪРЖАТЕ, Е НЯМА ЛИ ДА *** ВЕЧЕ???!!
4
 
10
 
8
Mavi Goz до: KPetkov
преди 3 години
Абе тези метали с мед да ги намажеш! Много по-сериозен е проблемът със шума, към който морската фауна е изключително чувствителна. Тези чекръци вибрират и издават побъркващ шум. Но такава е съдбата на природата и нейните творения - да плащат сметката на това зло - човека... хихи...

Още от Европа
ЕС одобри държавна помощ за Гърция, Португалия и Полша заради коронавируса