IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Болният финансов сектор на Италия има проблем за 2,4 трлн. евро

Най-опасният в Европа държавен дълг – в размер на близо 2,4 трлн. евро, разпределени най-вече в баланси на банки в Европейския съюз, ще става все по-голям

14:15 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Инвеститорите обръщат вниманието си към най-голямата бомба със закъснител в Европа: изтерзаната финансова система на Италия.

Пандемията от коронавирус и последвалата я пълна карантина на страната ще има значителни последствия върху брутния вътрешен продукт, като Италия планира да похарчи до 25 млрд. евро, за да компенсира ефектите върху бизнеса и отделните граждани.

Това означава, че най-опасният в Европа държавен дълг – в размер на близо 2,4 трлн. евро, разпределени най-вече в баланси на банки в Европейския съюз, ще става все по-голям.

1 1

Европейски банки притежават над 446 млрд. евро държавен и частен италиански дълг, показват анализирани от Bloomberg данни на Европейският банков орган. С разпространението на коронавируса на континента италианският дълг ще удвои тежестта си върху финансовите системи на фона на икономически натиск у дома.

2 2

Най-изложени на риск, след италианските, са френските кредитори, ако разпродажбите в Италия започнат да се разпространяват в европейската финансова система. Двете най-големи банки в страната - BNP Paribas SA и Credit Agricole SA, имат свои подразделения за търговия на дребно в Италия. Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало ще предложи промени в капиталовите правила за банките по време на среща на Френския съвет за стабилност следващата седмица.

Италианското правителство трябва да продаде над 400 млрд. евро на година, за да поддържа дълга си в изправност, което принуждава местните банки да купуват още повече дълг – ситуация, в която слабата икономика и слабите банки се подхранват взаимно.

Последствията от коронавирусната епидемия може да заличат години на болезнено преструктуриране на италианската банкова система. Един по-продължителен карантинен период в страната също така може да увеличи размера на лоши кредити, за чието намаляване банките работиха години наред, създавайки криза в целия сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още