IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Еволюция на ядрения арсенал на САЩ и Русия

Арсеналите на двете държави намаляват значително след влизането в сила на договора за ограничаване на ядрените ракети, от който САЩ искат да се откажат

14:44 | 06.12.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел този вторник се очакваше темата за създалата се криза в Азовско море да бъде основна тема на дискусиите. Освен нея дипломатите обсъдиха и въпроса с ядреното въоръжаване. По време на форума американският държавен секретар Майкъл Помпейо се опита да намери подкрепа сред страните членки на организацията за твърдението, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г.

В същото време по-рано през октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от споразумението заради отказа на Москва да го изпълнява. Тази новина бе посрещната с тревога в Европа, където според НАТО договорът е изиграл ключова роля за гарантиране на сигурността през последните 30 години. Споразумението елиминира употребата на всякакви стандартни и ядрени ракети със среден и малък обсег на действие.

Въпреки заканата на президента да изведе САЩ и от този договор се появиха въпроси за това дали президентът всъщност може да предприеме такива действия във връзка с текстове, одобрени от Сената, без да е получил преди това съгласието на Конгреса.

Несигурността около съдбата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие не попречи на високопоставен представител на Държавния департамент да заяви, че САЩ искат да „останат в синхрон“ със своите европейски съюзници.

След като Доналд Тръмп заяви намеренията си през октомври, експерти предупредиха, че това би могло да доведе до най-сериозната криза на контрола върху оръжията от 80-те години насам.

Графиката на statista.com показва значителното намаляване на ядрените оръжия, контролирани съответно от САЩ и Русия (СССР) след сключването на споразумението и поддържането на ниските им нива след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Тя не само "оная" ти работа е бастисана ... последния ти етаж също ... кухина отсекъде , ми прочитай се поне преди да си сложиш плюса бе , *** бреговска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 5 години
"Арсеналите на двете държави намаляват значително"-Напълно безмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 5 години
малкия гном, може да ми бастиса оная работа ... след него русия се разпада и освобождава поробените народи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Към настоящият момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Русия този път заяви, че няма да им се върже.Пък и може да бастиса най-бързо от всички цялото земно кълбе.... неколко пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 5 години
Тия пак искат да вкарат Русия в напдпревара във въоръжаването и това да доведе до разпада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още