Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Графика на деня: Ислямът в Западна Европа

Реалният брой на мюсюлманите в Западна Европа е много по-нисък от масовата представа на европейците

Графика на деня: Ислямът в Западна Европа

Джамия в Швеция. Снимка: Ройтерс

Бруталното убийство на 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo в Париж бе извършено от войнстващи ислямисти. Това ще накара мнозина отново да повдигнат въпроса за съвместимостта на исляма като религия със светските, либерални европейски ценности, пише The Economist.

Недоверието към религиите не се ограничава само до исляма, но европейците го смятат за по-заплашителен за своите национални култури, отколкото другите религии и атеизма. Това показва проучване на германската неправителствена организация Bertelsmann, проведено през 2013 г.

На долната графика вляво можете да видите какъв дял от запитаните смятат, че ислямът не е съвместим със западните ценности и местното население, изповядващо исляма. Най-висок е делът на неодобрение в Испания, Израел и Швейцария - 64%, 58% и 57% съответно.. Мюсюлманите в Израел през 2010 г. са 18% от населението, а най-нисък е делът им в САЩ и Испания - 2%.

На графиката вдясно можете да видите общия брой арести, извършени за тероризъм. В оранжево са арестите на  обвинени в религиозно мотивиран тероризъм, а в розово е общият брой арести.

Източник: The Economist / Bertelsmann Stuffman / Европол

Заплахата от ислямски тероризъм се покачва. За това може да съдим не само по нападението над вестника, но и по други скорошни атаки, както и по растящата тенденция на увеличение на арестите за вдъхновен от религия тероризъм, показват данни на агенцията за сигурност на Европейския съюз Европол.

Усещането обаче лесно може да се размине с реалността. През 2013 г. в Европа все още има повече арести за друг вид тероризъм, като например за сепаратизъм. Европейските граждани също така широко надценяват дела на населението на страните си, което изповядва исляма. Проучване от 2014 г. на Ipsos-Mori показва, че средностатистическият французин смята, че 31% от сънародниците му са мюсюлмани. Реалните данни обаче са по-скромни -  8%.

На долната графика можете да видите дела от населението, което изповядва исляма в Западна Европа според данни от 2010 г.:

Източник: The Economist / Bertelsmann Stuffman / Pew research / Ipsos

 

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
11
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Европа според мен трябва да приеме общ закон,според който заподозрян в
в проповядване на джихад или извършил престъпление от такова естество
срещу гражданите на Европа отнема му се гражданството и него и цялата му
рода до 4 коляно се изхвърлят извън границите на Европа, иначе оправия няма.Трябва да почнат с тези дето се бият момента в Сирия.
0
 
7
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
не знам доколко може да се разчита на тази статистика. В Германия примерно се плаща данък ако си обявиш официалната религия и знам за не малко българи, които не попълват правослвани за да не им взимат 8-9%....
1
 
14
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
В Босна и Албания грам мюсли няма.
Вярно, статията е за Западна европа, но Полша например е дадена. България и Румъния традиционо отсъстват от картите :D.

Още от Европа
Гърция е подала молба до ЕСМ за предсрочно погасяване на заемите от МВФ