IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Ислямът в Западна Европа

Реалният брой на мюсюлманите в Западна Европа е много по-нисък от масовата представа на европейците

12:30 | 08.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джамия в Швеция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джамия в Швеция. Снимка: Ройтерс

Бруталното убийство на 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo в Париж бе извършено от войнстващи ислямисти. Това ще накара мнозина отново да повдигнат въпроса за съвместимостта на исляма като религия със светските, либерални европейски ценности, пише The Economist.

Недоверието към религиите не се ограничава само до исляма, но европейците го смятат за по-заплашителен за своите национални култури, отколкото другите религии и атеизма. Това показва проучване на германската неправителствена организация Bertelsmann, проведено през 2013 г.

На долната графика вляво можете да видите какъв дял от запитаните смятат, че ислямът не е съвместим със западните ценности и местното население, изповядващо исляма. Най-висок е делът на неодобрение в Испания, Израел и Швейцария - 64%, 58% и 57% съответно.. Мюсюлманите в Израел през 2010 г. са 18% от населението, а най-нисък е делът им в САЩ и Испания - 2%.

На графиката вдясно можете да видите общия брой арести, извършени за тероризъм. В оранжево са арестите на  обвинени в религиозно мотивиран тероризъм, а в розово е общият брой арести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Европа според мен трябва да приеме общ закон,според който заподозрян в в проповядване на джихад или извършил престъпление от такова естествосрещу гражданите на Европа отнема му се гражданството и него и цялата мурода до 4 коляно се изхвърлят извън границите на Европа, иначе оправия няма.Трябва да почнат с тези дето се бият момента в Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
osoitza
преди 9 години
не знам доколко може да се разчита на тази статистика. В Германия примерно се плаща данък ако си обявиш официалната религия и знам за не малко българи, които не попълват правослвани за да не им взимат 8-9%....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Moesia
преди 9 години
В Босна и Албания грам мюсли няма.Вярно, статията е за Западна европа, но Полша например е дадена. България и Румъния традиционо отсъстват от картите :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още