IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как ще се отразят резултатите от изборите на Каталуния?

Различни сепаратистки движения в Европа ще следят ходовете на местния президент Артур Мас

13:48 | 29.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изборите в Каталуния се оказаха лична победа на местния президент Артур Мас, чиято сепаратистка платформа Junts pel Sí (Заедно за Да) е очевидният победител, въпреки че за малко не успя да спечели абсолютно мнозинство в парламента в Барселона, коментира Economist.

Успявайки да ограничи борбата сред основните части на платформата, която включва дясноцентристката Демократична конвергенция на Каталуния, лявата Републиканска партия на Каталуния и множество независими представители в последната минута, Мас ще продължи да ръководи местното правителство на този богат регион в североизточна Испания.

Това обаче е лесната част. Под напрегнатия поглед на други пламенни сепаратистки движения в Европа, Мас сега планира да следва „пътната карта“ към независимост, която обедини групата преди изборите – вот, който той определи като допитване на народа за отделяне от Испания. С подкрепата на лявата Candidatura d’Unitat Popular (CUP - Кандидатура за народно единство) сега сепаратистите имат удобно парламентарно мнозинство.

Но неравностойната система за гласуване на Каталуния, която облагодетелства по-малко населените селски райони, означава, че това мнозинство е спечелено с по-малко от 50% от гласовете. Ако вотът наистина се разглежда като референдум, резултатите се променят. Всъщност 51,7% от каталунците гласуват с „не“ на независимостта.

Това ще усложни живота на Мас, който търси международна подкрепа. Пътната карта предвижда преговори с Мадрид, който може да спре едностранното обявяване на независимост, планирано за пролетта на 2017 г. В Испания обаче трябва да се проведат парламентарни избори до края на тази година. Само тогава ще знаем как Мадрид ще се справи със ситуацията.

Сепаратистки движения в Европа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още