IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са световните лидери в производството?

Китай допринася за 28% от световната производствена продукция през 2018 г., като пандемията от коронавируса няма да се отрази само на страната

21:00 | 20.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Икономическите ефекти от пандемията от коронавируса COVID-19 няма да се ограничат само до Китай. Страната е световният производствен център и спирането на работа в предприятията вече води до ограничения в доставките в различни индустрии по целия свят.

Според данни, публикувани от отдела за статистика на Организацията на обединените нации (ООН), през 2018 г. Китай е допринасял за 28% от световната производствена продукция, посочва Statista.com.

С този резултат страната е с 10 процентни пункта преди САЩ, които до 2010 г. имаха най-голям производствен сектор в света.

С обща добавена стойност от китайския производствен сектор в размер на почти 4 трилиона долара през 2018 г. производството представлява почти 30 процента от общото икономическо производство на страната, допълва изданието.

Икономиката на САЩ е много по-малко зависима от производството в наши дни: през 2018 г. производственият сектор представлява едва 11 процента от БВП в най-голямата икономика в света.

Ето и световните лидери в производствения сектор, които формират най-голям дял от световното производство:

Световно Световно

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още