IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко важна е Каталуния за Испания?

Регионът представлява само 6% от територията на страната, но ѝ носи една пета от икономическото производство

12:41 | 16.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испания ще загуби много, ако каталунските сепаратисти успешно изпълнят плана си за отделяне, коментира Politico.

Каталуния формира само около 6% от територията на страната и 16% от населението ѝ, или 7,45 млн. души.

В същото време обаче тя допринася с една пета за икономическото производство, а това възлиза на 215,6 млрд. евро от общото. Регионът отговаря и за една четвърт от износа, като сумата достига 65,2 млрд. евро.

Забележителното е и, че над половината от новите инвестиции в стартъпи през 2016 г. се случват именно в Каталуния, а сумата достига 371 млн. евро.

Освен всичко друго от региона са и почти една трета от испанските медалисти от Олимпиадата в Рио, както и 6-ма от футболистите в националния отбор в Евро 2016 г.

Регионът привлича и множество туристи, като близо 18 млн. души са го посетили през 2016 г.

Поддръжниците на независимостта ще се съберат в понеделник в Барселона, за да отпразнуват Националния ден на Каталуния. Той се случва малко преди референдума на 1 октомври за независимост, свикан от местното правителство в противоречие с Мадрид и Конституционния съд. Правителството на испанския министър-председател Мариано Рахой обеща да направи всичко по силите си, за да спре вота да се случи.

Макар че повечето каталунци не смятат, че независимостта е перфектният вариант за бъдещето, нежеланието на Мадрид да проведе преговори все пак може да доведе до победа на сепаратистите на референдума.

 

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още