Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Графика на деня: Околната среда е важна за европейците, но не еднакво за всички

В Германия климатичните промени са топ риск за 60% от гражданите, а в България - за по-малко от 20%

Графика на деня: Околната среда е важна за европейците, но не еднакво за всички

Снимка: Getty

Почти 50% от гражданите на Европейския съюз (ЕС) определят климатичните промени като едно от трите големи предизвикателства пред тяхната държава в момента. Това ги прави най-голямото притеснение за европейските граждани, като изпреварват здравеопазването и безработицата.

Това показват резултатите от проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитирано от Bloomberg.

Още по темата

Въпреки категоричната позиция на Европа като цяло резултатите варират значително в отделните държави. Така например 60% от гражданите в Австрия, Дания и Германия определят екологията като най-голямо тясно притеснение. В същото време в страни като България и Латвия делът им е под 20%.

За сравнение, извън ЕС значително високо е притеснението сред населението на Китай – 73%, но не чак толкова в САЩ – 39%.

Според проучване на Международната агенция за възобновяема енергия правителствата трябва да удвоят общите си инвестиции в слънчева и вятърна енергия, както и в други зелени технологии, в рамките на следващото десетилетие, за да си подсигурят „път към климатична сигурност“.

Възобновяемите източници трябва да генерират 57% от електроенергията в световен мащаб до края на десетилетието от 26% днес. За да бъде достигната тази цел, страните могат да пренасочат част от общо 10-те трлн. долара, предвидени за проекти с изкопаеми горива, и да ги инвестират в зелена енергия, посочва групата.

Общо инвестициите във възобновяема енергия трябва да се увеличат до близо 750 млрд. долара на година до 2030 г. от сегашните 330 млрд. долара.


 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
1
 
4
Hahoto до: khao
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Знам кухий че си близък с Айшето с акнето, тя каза: "Туй Кухото, хем кухо кат нас, хем по-църно от кюмбето, а пък как ухае...!" Каза че си убав човек, ама ние те знаем де!
0
 
4
 
3
khao до: Hahoto
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
май се опита да кажеш нещо умно, но повърна ... в махлата ходя само зада се видя с част от родата ти !
4
 
1
 
2
Hahoto до: khao
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Така е кухий комунистите от Китай са най-образовани! А ти там в твоята махала бате вдигай малко процента, че с тая 0 много се излагате! ;)
0
 
6
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
абсолютно нормален резултат, ако идете в ц.мааала там процента ще е нула ! Въпрос на образование е, не е въпрос на вяра !

Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси