IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Околната среда е важна за европейците, но не еднакво за всички

В Германия климатичните промени са топ риск за 60% от гражданите, а в България - за по-малко от 20%

10:35 | 16.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Почти 50% от гражданите на Европейския съюз (ЕС) определят климатичните промени като едно от трите големи предизвикателства пред тяхната държава в момента. Това ги прави най-голямото притеснение за европейските граждани, като изпреварват здравеопазването и безработицата.

Това показват резултатите от проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитирано от Bloomberg.

Въпреки категоричната позиция на Европа като цяло резултатите варират значително в отделните държави. Така например 60% от гражданите в Австрия, Дания и Германия определят екологията като най-голямо тясно притеснение. В същото време в страни като България и Латвия делът им е под 20%.

За сравнение, извън ЕС значително високо е притеснението сред населението на Китай – 73%, но не чак толкова в САЩ – 39%.

Според проучване на Международната агенция за възобновяема енергия правителствата трябва да удвоят общите си инвестиции в слънчева и вятърна енергия, както и в други зелени технологии, в рамките на следващото десетилетие, за да си подсигурят „път към климатична сигурност“.

Възобновяемите източници трябва да генерират 57% от електроенергията в световен мащаб до края на десетилетието от 26% днес. За да бъде достигната тази цел, страните могат да пренасочат част от общо 10-те трлн. долара, предвидени за проекти с изкопаеми горива, и да ги инвестират в зелена енергия, посочва групата.

Общо инвестициите във възобновяема енергия трябва да се увеличат до близо 750 млрд. долара на година до 2030 г. от сегашните 330 млрд. долара.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Знам кухий че си близък с Айшето с акнето, тя каза: "Туй Кухото, хем кухо кат нас, хем по-църно от кюмбето, а пък как ухае...!" Каза че си убав човек, ама ние те знаем де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
май се опита да кажеш нещо умно, но повърна ... в махлата ходя само зада се видя с част от родата ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Така е кухий комунистите от Китай са най-образовани! А ти там в твоята махала бате вдигай малко процента, че с тая 0 много се излагате! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
абсолютно нормален резултат, ако идете в ц.мааала там процента ще е нула ! Въпрос на образование е, не е въпрос на вяра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още