IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граничният контрол в Шенген разделя европейските членове

Източните държави в ЕС не виждат основание проверките в рамките на пространството да продължават

11:27 | 14.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия поискаха удължаване на проверките по вътрешните граници на Шенген с коментара, че блокът не е готов да премахне ограниченията. В Източна Европа обаче имат друго виждане, пише в коментира Deutsche Welle.

Искането да бъдат запазени граничните проверки е отправено по време на заседанието на министрите, отговарящи за правосъдие и вътрешен ред в Люксембург, което се проведе в края на изминалата седмица.

Основанието да се поиска удължаване на контрола до май 2018 година са заплахите за сигурността в общността. Германия стои зад свободното движение на гражданите, но "в момента това не може да стане без граничен контрол", смята вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от британското издание Express.

На обратната позиция обаче са Словения, Унгария, Полша и Словакия. За тях продължаването на тези ограничения може да навреди фатално на европейското единство и свободите на гражданите.

За представителят на Словакия - вътрешният министър Робърт Калинак, омтивите за оставането на ограниченията в Шенгенското пространство са "по-скоро политически, отколкото професионални". Според него няма никакви данни как последните терористични атаки в Европа са свързани с ограничаването на свободното движение в Шенгенското пространство.

Deutsche Welle припомня, че граничните проверки в зоната за свободно придвижване на ЕС бяха върнати през 2015 година. Така общността отговори на увеличения миграционен натиск и заплахите за терористични атаки. От Европейската комисия вече коментираха, че ограниченията трябва да отпаднат през ноември, защото миграционният натиск е изчезнал.

Правилата предвиждат, че страните от Шенген могат да възстановят контрола за срок от шест месеца при опасения за сигурността. Това искане трябва да бъде одобрено от европейските институции.

Комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос коментира след срещата на министрите, че ЕК ще анализира всички искания за запазване на ограниченията пред свободното придвижване в Шенген. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още