IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Greenpeace: Океаните не могат да преглътнат повече пластмаса от Coca-Cola

Компанията произвежда над 100 млрд. пластмасови бутилки за еднократна употреба всяка година

19:08 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на газирани напити Coca-Cola не успява да се пребори с вредата, която нанася на околната среда, произвеждайки по над 100 млрд. пластмасови бутилки за еднократна употреба всяка година, пише британският вестник Independent, позовавайки се на анализ на Greenpeace.

Миналия март компанията беше подложена на критика, след като отказа да оповести колко пластмасови бутилки произвежда. Данните трябваше да послужат на проучване на Greenpeace на шест от най-големите производители на напитки в света.

Благотворителната организация анализирала данните за годишните продажби на Coca-Cola на някои от продуктовите й линии и изчислява, че компанията продава между 108 и 128 млрд. пластмасови бутилки всяка година. 

Всъщност бутилките за еднократна употреба, които компанията продава, представляват 60% от всички, които тя бутилира в световен мащаб. Броят им се е увеличил с 12% между 2008 и 2015 г.

През 2013 г. Coca-Cola си постави за цел до 2020 г. да рециклира до 75% от бутилките, които произвежда в развитите страни. Въпреки това анализът на данните на Coca-Cola показва, че между 2013 г. и 2015 г. този процент в действителност намалява. Според данни на организацията делът намалява от 63% през 2013 г. на 61% през 2014 г. и 59% през 2015 г.

„Ние изчисляваме, че Coca-Cola произвежда над 100 млрд. пластмасови бутилки за еднократна употреба всяка година и отказва да поеме отговорност за ролята си в кризата със замърсяването, пред която са изправени нашите океани. Нашите океани просто не могат да преглътнат повече от пластмасата на Coca-Cola“, заяви Луис Едж, старши активист за океаните на британското подразделение на Greenpeace.

Данни на организацията показват, че около 16 млн. пластмасови бутилки се озовават в околната среда всеки ден във Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още