IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката държавна енергетика е изправена пред изпитание

Атина и кредиторите още не могат да намерят изход от патовата ситуация в преговорите по втория преглед на спасителната програма

10:52 | 20.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато правителството на Гърция преговаря със своите кредитори по втория преглед на спасителната програма, държавната енергийна PPC спешно се нуждае от 200 млн. евро до края на април. Това съобщава гръцкото издание „Катимерини“.

Изданието припомня, че в края на следващия месец изтича срокът за плащане по облигационен заем, което налага и търсенето на източник на средства. Ако банките откажат да отпуснат нов заем, енергийната компания трябва да потърси алтернативи, а задълженията към нея самата надхвърлят 800 млн. евро.

Ръководството на PPC определя като свой приоритет за изплащането на дълговете към своите облигационери. В същото време компанията бави плащания към подизпълнители на стойност около 900 млн. евро. Задълженията на мрежовите оператори, които са част от структурата на PPC, пък са на стойност към 700 млн. евро, допълва „Катимерини“.

Държавната енергетика всъщност е и един от секторите, в които Атина и кредиторите не могат да постигнат съгласие. Институциите настояват за продажбата на активи на PPC, сред които и въглищни централи и ВЕЦ-ове, като част от мерките за отваряне на гръцкия енергиен пазар. В Гърция обаче на продажбата на държавни активи не се гледа с добро око и правителството се опитва да отложи това искане.

Медии в южната ни съседка коментираха, че дни преди ключовата среща в Брюксел правителството не приема и други искания – за реформата на пазара на труда и в социалната сфера. Техническите екипи не са постигнали споразумение и вероятно ще се чака такова на политическо ниво.

Срещата на финансовите министри от еврозоната (Екофин) ще се проведе по-късно днес и очакванията за пробив в отношенията са малки. Гърция не се нуждае спешно от средства, но забавянето на споразумението вече повишава напрежението в страната – хората отново започнаха да теглят пари от банките

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още