IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката Hellenic Petroleum записа силно второ тримесечие

Търсенето на горива в Гърция е свито, но компанията удвоява износа си в периода април - юни 2016 г.

17:33 | 26.08.16 г.
Гръцката Hellenic Petroleum записа силно второ тримесечие

Гръцката Hellenic Petroleum записа силно второ тримесечие, което доведе до стабилизиране на финансовото състояние за първото полугодие на годината въпреки спада в цената на петрола. Компанията обаче записва двоен ръст на износа – от 1,1 млн. тона през второто тримесечие на 2015 година до 2,3 млн. тона през второто тримесечие на тази година.

От отчета на Hellenic Petroleum е видно, че в периода април – юни 2016 година печалбата след приспадане на данъци и такси е 156 млн. евро. Това представлява ръст от 20% спрямо същия период на 2015 година. Печалбата за полугодието е в размер на 326 млн. евро, което представлява снижение от 3% на годишна база.

Нетната печалба на Hellenic Petroleum за второто тримесечие достига 72 млн. евро, или ръст от 20% на годишна база, а за полугодието увеличението е в рамките на 57 на сто до 104 млн. евро.

Приходите от продажби намаляват с 5% до 1,69 млрд. евро през второто тримесечие, показват още данните.

Освен понижението в цените, на финансовите резултати на компанията влияе още и свитото търсене на горива на вътрешния пазар. За първото полугодие спадът е от 3,9 на сто на годишна база.

Само за второто тримесечие обаче има подобрение и потреблението се свива в рамките на 0,4% до общо 1,6 млн. тона. При бензините има спад на потреблението от 5%, но при дизела компанията записа увеличение от 1% през второто тримесечие.

От компанията обръщат внимание, че през 2015 година през юни е имало необичайно силно търсене на горива, но в следващите месеци потреблението е било слабо след въвеждането на капиталовия контрол в страната. Това ще се отрази в отчета за третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още