IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият дълг не трябва да се облекчава, заяви германски зам.-министър

Много вероятно е да постигнем споразумение с Международния валутен фонд, което не предвижда "подстрижка" на дълга, каза Йенс Шпан

15:09 | 26.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция не трябва да получава облекчаване на дълга, при което кредиторите ще понесат загуби, заяви в интервю за германското радио Deutschlandfunk германският заместник-финансов министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

"Мислим, че е много, много вероятно да постигнем споразумение с Международния валутен фонд, което не предвижда "подстрижка", каза Шпан, имайки предвид загубите, които кредиторите на Гърция биха понесли, ако бъде отписана част от дълга.

МВФ иска на Гърция да бъде предоставено значително облекчаване на дълга, но Германия, която има най-голям принос към бюджета на спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм, е против.

Гърция и кредиторите постигнаха споразумение в понеделник да продължат реформите в Атина, като тази седмица в южната страна трябва да се завърнат инспекторите от Европейската комисия, Европейския стабилизационен механизъм и Европейската централна банка.

Шпан заяви, че проблемът на Гърция е по-скоро липсата на растеж, отколкото дългът, а облекчаването на дълга за Атина би объркало други страни членки на еврозоната, които трябва да осъществят трудни реформи.

"Нашите испански приятели например казват: "Чакайте, това не би било честно: ние извършваме реформи и не получаваме "подстрижка", а вие говорите да предоставите такава на Гърция?!", каза той.

Шпан изтъкна усилията, които Германия полага, за да задържи МВФ в спасителната програма за Гърция заради опита на тази институция в оказването на помощ на страни, които трябва да извършат реформи в замяна на финансова помощ.

Проучване, публикувано в петък, разкри, че около половината германци са против облекчаването на дълга на Гърция.

Темата за дълговете на Гърция можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
А на бас че кредиторите които са държали първоначално боновете с дълговите задължения вече са си взели парите при продажбата им,въпроса е сега кой държи боновете с дългове,и какво смята да прави с тях.Ето на този въпрос си отговорете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Кредиторите на Гърция са претърпяли загуби още с даването на заема на Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още