IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият държавен дълг е спаднал до 168,8% от БВП, но остава най-висок в ЕС

България продължава да е сред страните с най-ниско съотношение, но е начело по годишен ръст

15:13 | 22.07.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият държавен дълг е спаднал до 168,8% от БВП, но остава най-висок в ЕС

Държавният дълг на Гърция е спаднал до 168,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през първото тримесечие на 2015 г. от 174,3% година по-рано, но остава най-високото съотношение в ЕС, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Държавният дълг на страната е намалял до 301 млрд. евро през първото тримесечие на 2015 г. от 315 млрд. евро година по-рано.

Спадът на гръцкия дълг е най-големият, отчетен в ЕС, между последното тримесечие на 2014 г. и първото тримесечие на 2015 г. - с 8,3 процентни пункта. Главната причина за спада е връщането под натиск от партньорите от еврозоната неизразходвани средства за подкрепа на гръцките банки по линия на фонда EFSF. Връщането бе част от сключеното през февруари споразумение за продължаване на втората спасителна програма до края на юни. Тогава Атина се задължи да върне 10,9 млрд. евро, които бяха в гръцкия фонд за спасяване на банки Hellenic Financial Stability Fund (HFSF).  

Гръцкият дълг е спаднал през първото тримесечие преди всичко от погасяването на кредити, заяви говорител на Евростат пред DPA. „По-голямата част са кредити от страна на EFSF към HFSF за рекапитализация на банките“.

Отвъд тези 10,9 млрд. евро останалото намаление е „почти изключително“ от връщане на кредити към Международния валутен фонд.  

Италия и Португалия се нареждат веднага след Гърция по съотношение на държавния дълг към БВП, като съответно то достига 135,1% и 129,6%, сочат още данните.

Същевременно най-ниски дългови равнища са отчетени в Естония (10,5%), Люксембург (21,6%) и България (29,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
darcas1981
преди 8 години
Информацията че дълга на Гърция като съотношение към БВП е най-голям в ЕС, е пълна измишльотина. Един бегъл поглед в Уикипедия и другите източници показва - Великобритания - дълг като процент от БВП за 2014 - 406% (!!!), Франция - 222%, Холандия - 316%, Белгия - 266%, Австрия - 200%, Швеция - 187%, Дания - 180%. Изглежда стандарта на живот на запад се гради на непрекъснати дългове, а не на финансова дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Тази статия без източник и автор, без да сочи никакъв достоверен източник или факти изобщо не си заслужава да се чете. европейските корумпирани чиновници укриват действителните данни за най- задлъжнялите държави в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Гърците за разлика от нас обаче могат да се оправят. Не трябваше да прекаляват толкова много с кражбите, лъжите, фалшификациите, мързела и алчността.Имат много големи находища на газ в средиземноморската си акватория и около 2020-2025г. ще започне експлоатацията им. 2 групи лешояди (европейски и американски) жестоко се надпреварват да спечелят експлоатацията на тези находища. Ципрас се опита да включи в наддаването и Русия и Китай но те нещо са "пас" през последните няколко подавания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
ТОВА НЕ Е ВЯРНО!Никой в ЕС, никога и по нищо не може да бъде по-зле от България. В някои случай се допускат изключения само за Румъния. Това е заложено в лисабонскя договор. Веднага да се самосезира Холандия и британската журналистика и да започнат незабавно да хвърлят л***на че току виж ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Тепърва дългът на еврозоната ще расте заради лихвите и бюдж.дефицитиАко БВП е 100млрд. и дългът 100% при спад на БВП с 25% дългът става 133% ,и ако БВП скочи с 25% дългът става 80% при 0% лихва тоест лихвата трябва да се намали до 0,1% и дефицита да е 0% и така с десетилетия може да се изчисти дългът Много хора знаят ,че е криза но незнаят какво може и трябва да се направи за да се избегне (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още