Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гръцкият енергиен гигант PPC увеличава капитала си

Целта е намаляване на държавния дял в компанията под 51%

Гръцкият енергиен гигант PPC увеличава капитала си

Снимка: Bloomberg LP

Гръцкият държавен енергиен гигант PPC планира увеличение на капитала, чрез което да набере 750 млн. евро, съобщава англоезичната версия на "Катимерини". Операцията ще стане чрез трансакция на борсата, а крайната цел е намаляването на дела на държавата в енергийния холдинг под нивото от 51%.

В момента държавният дял е малко над 55%, а останалата част от капитала на компанията е в ръцете на частни инвеститори. Раздържавяването на енергийния гигант беше част от исканията на инвеститорите на Гърция.

Още по темата

PPC е създадена през 1950 година като част от енергийната държавна политика и ефективно използване на ресурсите. От края на 2001 година компанията е част от Атинската фондова борса.

Към края на 2020 година активите на PPC се изчисляват на почти 14 млрд. евро, а приходите са в размер на 4,6 млрд. евро, става ясно от отчети на компанията. Тя е най-големият производител, както и най-големият доставчик на електроенергия в Гърция с около 6 млн. клиенти.

РРС има 11 гигавата инсталирани енергийни мощности, или към 51% от гръцкия енергиен капацитет.

През миналата година гръцката компания записва съществен ръст на печалбата си с над 500 млн. евро до 885 млн. евро на фона на по-ниските цени на природния газ и намалените разходи за въглеродни емисии след затварянето на въглищни мощности.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Скъпият газ поставя европейската керамична индустрия на кръстопът