IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките кредитори са се лъгали за отражението на строгите икономии върху ръста

Очаква се преговорите между Гърция и кредиторите за поредния транш от спасителния пакет да продължат след срещата на високо равнище на ЕС в края на седмицата

20:27 | 15.10.12 г. 3
Гръцките кредитори са се лъгали за отражението на строгите икономии върху ръста

Кредиторите на Гърция и по-конкретно Международният валутен фонд (МВФ) са се лъгали по въпроса за отражението на драстичните икономии върху икономическия ръст, заяви днес гръцкият заместник-министър на финансите Христос Стeкурас пред участниците в среща в Атина, цитиран от гръцките електронните медии и AFP, съобщи БТА.

Стекурас подчерта, че докато гърците са били принудени да направят "огромни жертви" след 2010 г. в размер на 49 млрд. евро, или 22% от БВП, в замяна на два поредни международни заема, бюджетните резултати не са били "на висота", защото отражението на рецесията е било "много по-силно от предвиденото".

От 2009 г. насам "мултипликационният коефициент" на мерките за строги икономии върху икономическия спад е около 1 вместо 0,5, предвидени при прилагането на плановете на ЕС и МВФ за възстановяване на икономиката на Гърция в замяна на финансовото ѝ спасяване, обясни той. Заместник-министърът подчерта, че самият МВФ "вече признава това".

Гърция се нуждае от "време и глътки въздух" в усилията си да се пребори с кризата, страната се намира пред труден поврат в стремежа си да промени държавата и икономиката си, каза още той.

Стекурас изтъкна, че наличните финанси на страната са достигнали пределно ниско ниво, и добави, че натискът върху Атина ще се засилва, докато бъде преведен поредният транш от 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет за страната, който е на обща стойност 130 млрд. евро. При определени условия този транш трябваше да бъде деблокиран през второто тримесечие на 2012 г., сега е налице непосредствена необходимост да бъдат предоставени тези средства, добави заместник-министърът.

Според него гръцката икономика си е възвърнала 70% от конкурентноспособността си, която е загубила след присъединяването си към еврозоната.

Междувременно информационни агенции предадоха, че преговорите между правителството на Гърция и "тройката" международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ по въпроса за нови бюджетни съкращения ще продължат след 18 октомври, когато ще се проведе срещата на високо равнище на ЕС.

Гръцкият министърът на финансите Янис Стурнарас призна днес, че е малко вероятно преговорите по новия пакет от мерки за икономии, от който зависи отпускането на следващия транш от спасителната помощ, да завършат навреме за срещата на върха на ЕС, каквито надежди имаше.

Запитан дали ще има договореност преди срещата в четвъртък и петък, Стурнарас каза: "Ние си опитваме, но не мисля".

Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Ей че ги разбираш ве, да сравняваш автомобил с икономика трябва да си голям експерт сигурно? Само да те светна, че всичко това много добре са го предвидили, просто се правят на изненадани, ама то толкова ти е акъла. А иначе на Гърците като не им отърва да не се натискат за заема да си излязат от ЕЗ никой не ги спира, да си фалират да смъкнат заплатите 10 пъти и после с драхмата ще тръгнат само нагоре, ама те не са толкова прости друго си е да цоцаш немеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Абе прав си ама не е баш тъй. Айде сега, като правим аналогия с механиката си представи, че колата всъщност не се движи нагоре (защото гръцката икономика определено не се движи нагоре), а се спуска по стръмен баир. Много дълъг баир и не се знае дали няма пропаст в края му. Ти би ли продължил да даваш газ, или би държал спирачката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
stoiloff
преди 11 години
Естествено че са се лъгали. Не може да ти се задъхва колата по нанагорнищети и ти да отнемеш газта! Това само *** икономист и финансист може да го направи, или алчен банкер. И оппа колата угасва и после за да я запалиш и тръгнеш се изисква лекинко да я форсираш. За да преодолее съпротивлението от различни действащи и сили в обратната посока. Това не е като "икономиката" една измислена наука. Това е физика, но важи и за "икономиката" по един много ясно изразен начин. Но няма свестни икономисти! ФАКТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още