IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките ресторантьори търсят още обезщетения чрез съда

Плановете на правителството са заведенията да останат затворени поне до май, опасяват се в сектора

13:58 | 03.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Гръцките ресторантьори ще се обърнат към административните съдилища в търсене на повече компенсации от държавата за затворените си бизнеси, пише англоезичното издание "Катимерини". Подкрепата, отпусната досега, е недостатъчна, за да компенсира огромните им загуби.

Плановете на гръцкото правителство на този етап са заведенията за хранене и баровете да останат затворени поне до май, дори и до юни. Притесненията на бранша са, че при това положение половината от тях няма да отворят отново.

До този момент има подадени 30-40 иска само от ресторанти в Атина, коментират от сектора. Очаква се подобни действия да предприемат и други ресторантьори в страната.

"Правната фирма, с която работим, вече анализира казуса и вярвам, че през март ще можем да заведем иск", коментира Мария Ботонаки, собственик на бар в Атина, пред "Катимерини".

Компаниите в сектора получават компенсации на базата на приходите през 2019 г., което е адекватна основа, но помощта е в размер на под 50% от тези приходи. Ресторантьорите посочват за пример Германия, която компенсира 75% от приходите, реализирани през 2019 г.

"Наясно сме, че не можем да се сравняваме с Германия или Франция и със сигурност нямаме такива високи очаквания", обяснява Ботонаки.

Сериозни са проблемите за заведенията, които не могат да предложат доставки по домовете. За тях всеки ден може да се окаже фатален, смятат в сектора. Вече се виждат и първите сигнали на кризата в Атина - много заведения в квартали на гръцката столица се изнасят от помещенията след края на договорите за наем. 

Междувременно експерти заговориха за нова пълна блокада за три седмици, с която страната да избегне трета вълна на вируса. В Гърция вече е открит първият пацинет с южноафриканската мутация на вируса, която е по-смъртоносна от първоначалния вариант. В страната има случаи и на британския вариант на вируса.

На този етап правителството не е решило да затегне мерките, но ситуацията се мени всеки ден, коментира говорителят Христос Тарантилис.

Засегнатите от коронавируса гърци са 158,7 хил., а 5,8 хил. са починалите в следствие от болестта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още