IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Guardian е публикувал едва 1% от документите, предоставени от Сноудън

Главният редактор на вестника твърди, че изданието не си служи с измами

10:02 | 04.12.13 г.
Guardian е публикувал едва 1% от документите, предоставени от Сноудън

Английският вестник Guardian е публикувал само 1% от всички десетки хиляди документи, с които разполага бившият служител на Агенцията за национална сигурност в САЩ Едуард Сноудън.

Това обяви главният редактор на изданието Алънс Ръсбриджър по време на среща с представители на британския парламент. По време на едночасовия разпит редакторът заяви, че информацията, която е била публикувана, е избрана много прецизно, така че от всички документи наяве са излезли едва 26.

Ръсбриджър е категоричен, че Guardian не е вестник, който си служи с измами.

От своя страна служител на британските служби за борба с тероризма сигнализира, че част от екипа на Guardian може да понесе редица наказания заради огласяването на секретните данни, които Сноудън е предоставил.
Кресида Дик, помощник-комисар в Скотланд Ярд, потвърди, че детективите проучват подробно дали служителите на вестника са извършили престъпление, съобщава в-к Telegraph.

По думите ѝ срещу журналистите може да бъде използван Закона за тероризма, според който е незаконно огласяването на информация за британските разузнавателни служби. Наказанието за подобно престъпление е 10 години лишаване от свобода.

Представителите на службите са загрижени, че информацията може да попадне в неподходящи ръце, както и че терористи могат да се възползват от нея.

Въпреки казаното от главния редактор на Guardian, британското правителство не одобрява публикуването на информация за тайните служби. Говорител на кабинета подчертава, че огласяването на подобен тип материали нарушава националната сигурност.

Ръсбриджър обаче смята всичко това за неконкретно и необосновано. Той е категоричен, че вестникът няма да се поддаде на никакъв натиск.

Повече за разпита на главния редактор на Guardian вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още