Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гутериш: Не пренебрегвайте хората, пострадали от глобализацията

Политическият елит и международните институции изоставиха хората в световните "ръждиви пояси", изтъкна генералният секретар на ООН

Гутериш: Не пренебрегвайте хората, пострадали от глобализацията

Снимка: Архив Ройтерс

Системата на ООН няма да бъде спасена с критикуване на онези, които не вярват в международното сътрудничество, а трябва да се обърне внимание и на хората, пострадали от глобализацията, призова днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА.

"Не е достатъчно само да заклеймяваме онези, които не са съгласни (...) и просто да ги смятаме за националисти и популисти", подчерта Гутериш в изказване на Световния икономически форум в Давос.

Проблемът има по-дълбоки измерения, освен политическите лидери, които издигат националните интереси над международните решения, каза той, без да назове конкретно правителство в Северна Америка или Европа.

"Смятам, че трябва да разберем тревогите на хората и да осъзнаем дълбоките причини за това големи групи от населението в различни части на света сега да не са съгласни с нас", подчерта Гутериш.

Политическият елит и международните институции изоставиха хората в световните "ръждиви пояси", където индустрията стана жертва на глобализацията и технологичните промени, изтъкна генералният секретар на ООН.

"Трябва да покажем на тези хора, че ни е грижа за тях", призова той.

ООН трябва да мобилизира подкрепа от гражданското общество, за да се справи с климатичните промени и въпроса за човешките права, отбеляза Гутериш. Той отчете, че "възможностите на правителствата да влияят на обществата и да решават проблеми сега са много по-ограничена от преди".

Ефективното международно сътрудничество е от съществено значение за глобалния мир в момент, когато светът преминава от система, доминирана от САЩ, към друга, доминирана също от Русия и Китай, посочи Гутериш.

Той припомни положението в Европа преди Първата световна война, когато на континента е имало няколко сили, но е липсвал механизъм за сътрудничество между тях.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
По-евтините билети свиват печалбата на Ryanair