Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция гори със 76% по-малко въглища през октомври

България е основнен вносител на електроенергия в Гърция, показват данните на EnEx

Гърция гори със 76% по-малко въглища през октомври

Снимка: Bloomberg LP

Гърция все по-осезаемо преминава от въглища към природен газ и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за производството на електроенергия, показват данните на оператора на енергийната борса EnEx. От тях е видно, че през октомври централите с природен газ са произвели почти 57% от потребената електроенергия. На възобновяемите източници се падат почти 34%, а на въглищата - 5,4%.

Още по темата
Зависимостта на енергийната система на южната ни съседка от въглища намалява съществено - от 33% през 2018 година до под 10% през тази година, изчисляват от S&P Global Platts. Само през октомври делът на въглищата намалява със 76 на сто на годишна база. През октомври делът на зелените централи пък се увеличава с 37%.

Според плановете на правителството Гърция ще трябва да затвори своите въглищни централи до 2023 година. В момента в страната работят седем централи на лигнитни въглища с общ капацитет от 2,8 гигавата.

Тези мощности ще бъдат заместени от газ и възобновяеми източници. Според анализите делът на природния газ в производството на електроенергия се повишава с 10% от началото на 2020 година, а на зелените централи - с 28%. 

През октомври най-голям е делът на вятъра в производството на електроенергия от зелените централи (около 56%).

Част от нуждите на страната от електроенергия са покрити от внос в размер на общо 817 гигавата. Основен вносител на електроенергия в Гърция остава България - 338 гигаватчаса, или общо 41,38% от целия внос. Дневният внос варира в широки граници, показват още данните.

Източник: EnEx

Износът е в размер на 123 гигаватчаса, от които 39% са за България.

Средната цена на електроенергията се повишава на месечна база с 0,60 евро за мегаватчас до 47,22 евро, но на годишна база спадът е от 25 на сто. Най-сериозно намалява цената на електроенергията около първата блокада в Гърция през април, когато на борсата достигна ниво от 28,51 евро за мегаватчас. Тогава спадът на годишна база достигна малко над 54 на сто.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Който вярва на гръцки стъкмистики е наивен.
1
 
3
 
1
преди 8 месеца
техен прпоблем, да си слагат слънчаци и вентилации нали там е топло и слънчево ?! .... е Зелевия ше им обясни на гърчолята за зеления преход той е вече школуван и трениран у тоя бранш .... :))

Още от Европа
ЕК сключи с Novavax договор за 200 млн. дози ваксини срещу Covid