Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция и Италия не напредват със свиването на дълговете си

Като цяло стойността за 19-те страни от еврозоната е спаднала до 85,1% от БВП през 2018 година

Гърция и Италия не напредват със свиването на дълговете си

Снимка: Ройтерс

Дълговете на повечето европейски страни намаляват през изминалата година, но точно двете „проблемни деца“ Италия и Гърция не постигат напредък.

Още по темата

Дългът в Гърция се повишава до 181,1% от брутния вътрешен продукт, става ясно от данни, публикувани от статистическата агенция Евростат във вторник.

Това е най-лошата стойност в еврозоната. През 2017 г. ставката бе само 176,2% от БВП. Увеличението се дължи главно на новите кредити от партньорите от еврозоната.

В последните тримесечия обаче гръцката икономика отново расте. Ето защо правителството в Атина иска да изплати заеми за милиарди евро на Международния валутен фонд преждевременно.

В Италия, която се управлява от популисти и критици на ЕС, дългът се е увеличил до 132,2% от БВП. През 2017 г. той бе 131,4%. Правителството в Рим възнамерява да насърчи хронично слабата икономика с повече разходи, но влезе в остър спор с Европейската комисия.

Финансовите пазари отчасти са обезпокоени за възможна нова дългова криза в Европа, идваща от Италия.

Всъщност договорите на ЕС позволяват дълг от до 60% от брутния вътрешен продукт.

Като цяло стойността за 19-те страни от еврозоната е спаднала до 85,1% през 2018 година. През 2017 г. тя все още бе 87,1%.

По данни на Евростат през миналата година водещата икономика Германия е имала дълг в размер на 60,9% от БВП (предходна година: 64,5%), тоест близо е до сваляне на държавния дълг до 60% от БВП. Франция задържа ниво 98,4%.

Данните от днес показват, че 13 страни в ЕС са с излишък, 14 с дефицит (Ирландия с балансиран бюджет). Кипър е с  дефицит над 3% от БВП, а Румъния - точно 3%. От големите икономики с излишък са Германия и Холандия, докато Гърция също отчита излишък от 1,1%.  Средно за еврозоната се отчита бюджетен дефицит от 0,5% от БВП.

„Като цяло Източна Европа продължава да е с по-нисък дълг от Западна Европа, макар че Унгария и Румъния отчитат високи дефицити дори в благогоприятни години от бизнес цикъла“, коментира Лъчезар Богданов от Industry Watch.

България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг (22,6% от БВП) след Естония и Люксембург, и на 2-ро по размер на излишъка (2% от БВП) след Люксембург.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Жак Сантер: Избраха ме за председател на ЕК без да съм се кандидатирал