IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Турция са се съгласили да обсъдят кризата в Средиземно море

Според генералният секретар на НАТО ще се работи за избягването на конфликти, но не даде повече подробности

21:26 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Гърция и Турция са се съгласили да разговарят за напрежението в Средиземно море в опит са избегнат сблъсък. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Германия също продължава дипломатическите си усилия да улесни диалога, като по-рано през деня канцлерът Ангела Меркел е разговаряла с турския президент Реджеп Ердоган.

„След моите разговори с гръцкия и турския лидер, двете страни съюзници се съгласиха да започнат технически разговори в рамките на НАТО“ за избягване на конфликти и за намаляване на риска от инциденти в Източното Средиземноморие, каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Конфликтът между Гърция и Турция привлече както Европейския съюз, така и някои от съседните държави. Франция и Италия се присъединиха към Гърция във военни учения в същия район на Средиземно море, където Турция също имаше военноморска дейност.

Терминът избягване на риска във военната терминология може да означава установяване на линии за връзка между противникови армии, каквито САЩ установиха с Русия в Сирия, но Столтенберг не даде повече подробности.

По-рано днес Ердоган и Меркел са обсъдили конфликта и турският президент заяви, че Гърция, Кипър и другите страни, които ги подкрепят, са предприели стъпки, усилващи безизходицата и напрежението

„Нашият президент заяви, че е неприемливо за някои държави да подкрепят егоистичното и несправедливо отношение на Гърция“, се казва в изявление от офиса на Ердоган. В него се посочва също, че държавният глава е благодарен за усилията на Меркел да помогне за намирането на решение.

Гърция от своя страна, с подкрепата на ЕС, обвини Турция в агресивни действия и нарушаване на морските й граници.

„Взехме предвид желанието на генералния секретар на НАТО да работим за създаването на механизъм за деескалация… Въпреки това само незабавното премахване на турските кораби от гръцкия континентален шелф ще представлява деескалация“, посочи гръцки дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още