Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция има двама кандидати за приватизацията на Hellenic Petroleum

За мажоритарен дял от апетитната компания наддават Glencore и Vitol

Гърция има двама кандидати за приватизацията на Hellenic Petroleum

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният приватизационен фонд в Гърция (HRADF) ще допусне двама кандидата на следващия етап в процедурата за продажбата на 50,1% от активите на петролната компания Hellenic Petroleum. За една от най-големите енергийни компании в Югоизточна Европа наддават Glencore и Vitol, сочи информация на в. "Катимерини".

Hellenic Petroleum управлява веригата бензиностанции "Еко" у нас.

Продажбата на мажоритарен дял в компанията е от стратегическо значение за енергийния сектор на Гърция и се нуждае от специалното разрешение от правителството на страната, посочва изданието.

Още по темата

Основният акционер в Hellenic Petroleum е Paneuropean Oil and Industrial Holdings с 45,47% от капитала на дружеството. Гръцкият приватизационен фонд е собственик на 35,48% от капитала, а останалите малко над 19% са в ръцете на гръцки институции и частни инвеститори.

HRADF започна процедурата за набирането на оферти за привлекателната сделка през април. За продажба са пуснати част от дяловете на Paneuropean Oil and Industrial Holding (30,1%) и на приватизационния фонд (20%) в компанията.

Приватизацията на Hellenic Petroleum е сред най-амбициозните стъпки за раздържавяване в енергийния сектор на Гърция. През 2017 година приходите ѝ достигнаха до 8 млрд. евро, а оперативната печалба - 834 млн. евро, показват финансовите отчети на петролния гигант.

През тази година Атина успя да продаде и оператора на газовата си мрежа Desfa, чиято приватизация се проточи няколко години. Правителството получи над 500 млн. евро в сделката, която вече получи одобрението на Европейската комисия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BASF реже 2000 места в администрацията