IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция иска отстъпки от петролното ембарго срещу Иран

Атина иска допълнително време, за да намери алтернативни доставчици на нефт

21:49 | 21.01.12 г. 3
Гърция иска отстъпки от петролното ембарго срещу Иран

Гърция ще настоява Европейският съюз да направи някои отстъпки във връзка с петролното ембарго срещу Иран, съобщи The Financial Times.

Европейските власти планират да гласуват поетапната забрана на вноса на ирански нефт в понеделник по време на срещата на външните министри на страните от Еврообщността.

Налагането на петролно ембарго срещу Техеран обаче ще бъде болезнено събитие за някои южноевропейски държави, отбелязва изданието. Италия, Испания и Гърция са силно зависими от вноса на ирански петрол. Затова Атина настоява за допълнително време, в което да намери алтернативни източници, за да се снабдява със суровината.

Страните-членки на ЕС са съгласни, че трябва да се проучи какъв би бил ефектът на забраната върху цените на черното злато в глобален план. Натискът на Гърция обаче усложнява преговорите.

Вчера стана ясно, че ЕС планира и други мерки срещу Иран, сред които е и частично замразяване на активи на иранската централна банка.

Европейските власти планират да замразят и износа на злато и други благородни метали към Европа, така че да пресекат потока на чужда валута към Техеран.

Някои от държавите-членки на ЕС обаче се опасяват, че всички тези забрани ще доведат до блокиране на законната търговия. Други дипломати обаче са на мнение, че това е единственият начин да се сложи край на финансирането на иранската ядрена програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Подкрепям и двете предложения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Fi4eto
преди 12 години
А аз предлагам направо да се бомбандира всеки които не се кланя на щатите и на по богатите държави :( а те да стават все по богати и все по агресивни :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
the_bush
преди 12 години
Предлагам на всеки европейски гражданин да му се удържа 10% от месечното възнаграждение и да се дава на Гърция, дано вече тогава са доволни и да имат евро за таверните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още