IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да не получи свежи пари заради буксуващи реформи

През юни страната пое ангажимент за реформи в замяна на облекчаване на дълга

21:33 | 08.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция може да не получи ново финансиране в идните месеци, тъй като редица обещани реформи все още не са завършени, съобщава CNBC.

Страната вече официално не е в спасителна програма, но през юни се съгласи да продължи да осъществява някои реформи в замяна на известно облекчаване на дълга. Пакетът включва гаранции, че Гърция няма да плаща дълга си до 2032 г., или десет години повече спрямо договореното преди това. Предвиждаше се също, че Гърция ще получи печалбите, които централните банки постигат, когато купуват гръцки държавни ценни книжа. Тези т. нар. SMP-ANFA печалби трябва да позволят на страната да инвестира обратно в икономиката си.

Европейски технически експерти наблюдават какви реформи задейства гръцкото правителство. Те следят дали мерките се отклоняват от разумната фискална пътека, което означава, че кредиторите може да не одобрят някои мерки за облекчаване на дълга, ако Гърция излезе от начертания път.

„Те изостават от изискваните от тях реформи“, казва пред CNBC запознат официален представител на ЕС, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на ситуацията. Говорител на гръцкото финансово министерство не е отговорил на молбата за коментар.

Гърция излезе от третата си спасителна програма през август. Оттогава европейските й кредитори публикуваха първи доклад след програмата през ноември, в който заявяват, че има „забавяне в шестнадесетте конкретни ангажимента за реформи, които трябваше да бъдат изпълнени до края на 2018 г.“.

Сред тях бяха изчистване на стари задължения, приватизации и създаване на система за първична здравна помощ. Те трябва да бъдат завършени до края на февруари, когато европейските технически екипи трябва да публикуват втория си доклад след края на програмата.

Вторият доклад ще бъде критичен към финансовите министри от еврозоната, които трябва да решат на среща през март дали да одобрят транш от 750 млн. евро за Гърция. Парите, които ще получи Гърция, ще дойдат от печалбите на Европейската централна банка от закупуването на държавния й дълг. Траншът от 750 млн. евро е първата от двете еквивалентни суми, които Атина може да получи между 2018 и 2022 г.

„През март ще има дискусия на Еврогрупата (групата на финансовите министри от еврозоната) за това дали печалбите на централната банка са достатъчни за първия транш. Решението е свързано с този втори доклад, така че ако те изостават твърде много според Еврогрупата, това няма да се случи през март“, казва официалният представител на ЕС.

Говорител на Европейската комисия съобщи пред CNBC, че техническите екипи са били в Атина между 21 и 25 януари и са оценили фискалното положение, след като правителството прие бюджетния си план през 2019 г.

„Решението за отпускането на SMP-ANFA печалбата е в компетенциите на Еврогрупата и е свързано с положителни доклади въз основа на засиленото наблюдение“, допълни говорителят.

Официалният представител на ЕС казва, че е възможно Гърция да получи одобрение на всички реформи до март, но „много трябва да бъде направено“.

Гърция разчиташе на външна помощ под формата на заеми, за да се задържи на  повърхността между 2010 и 2018 г. чрез три спасителни програми, едната от които не успя да завърши.

Икономическите проблеми в страната започнаха през 2010 г. заради високите й нива на дълг, които я принудиха да поиска помощ от Европа и Международния валутен фонд. Програмата не беше достатъчна за спасяването на икономиката й, затова Гърция получи втора спасителна програма през 2012 г. Въпреки някои признаци за възстановяване през 2014 г. нови избори през януари 2015 г. доведоха на власт ново правителство, което не можа да се споразумее с кредиторите за реформите, обещани от предходните ръководители. В резултат на това страната остана без пари и пропусна плащания по дълга си към МВФ. Третата програма, която приключи миналото лято, трябваше да бъде договорена, за да се предотврати банкова криза.

Буферът е на стойност 24,1 млрд. евро (27,4 млрд. долара) благодарение на парите, които Гърция задели по време на финансовата програма и траншовете от европейските кредитори. Това означава, че страната може да не се върне на капиталовите пазари идната година, освен ако не смята, че условията за това са благоприятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още