IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да влезе в стимулиращата програма на ЕЦБ през юни

Влизането в програмата на ЕЦБ ще бъде силен сигнал за инвеститорите, коментира икономическият министър на страната Димитри Пападимитриу

08:56 | 08.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция може да влезе в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествено облекчение през юни, ако споразумението по втория преглед на спасителната за страната програма бъде одобрена от Еврогрупата на 22 май. Това обясни министърът на икономиката Димитри Пападимитриу пред Ana Mpa.

Той е убеден, че споразумението ще бъде одобрено и това ще позволи в рамките на седмица, или дори още по-рано, страната да бъде включена в стимулиращата програма на централната банка на еврозоната.

Влизането в програмата на ЕЦБ ще бъде силен сигнал за предприемачите в страната и ще стимулира и инвестициите от чужбина, посочи още Пападимитриу.

Икономическият министър на южната ни съседка очаква ръст на икономиката през 2017 година. През последните месеци в страната има увеличение на заетостта, макар и не с темповете, желани от правителството, призна още той и припомни несигурността, която донесе бавеното с месеци споразумение между Атина и кредиторите.

Гърция и институциите, отпуснали последното финансиране, постигнаха споразумение по прегледа на третата спасителна програма след взаимни отстъпки. Постигнатите договорки трябва да бъдат одобрени на следващото заседание на Еврогрупата.

Очакванията са, че това ще се случи на 22 май. Работната група на Еврогрупата, следяща развитието на Гърция, вече одобри постигнатото споразумение.

Преди да се произнесе Еврогрупата обаче споразумението, което предвижда намаляване на пенсиите и премахване на данъчни облекчения, съответно през 2019 г. и 2020 г., трябва да получи зелена светлина от гръцките депутати. Преди дни пенсионерска организация в Гърция изчисли, че пенсиите са орязани на 23 пъти от 2010 година насам, а средствата, спестени през тези години, са около 50 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още