IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква около 200 млн. евро от приватизацията на пристанището в Солун

Държавният приватизационен фонд предложи дял от 67% на второто по големина пристанище в страната

13:31 | 19.04.17 г. 1
<p>
	Пристанището в Солун. Снимка:<em> HRADF</em></p>

Пристанището в Солун. Снимка: HRADF

Гърция очаква между 190 и 200 млн. евро от приватизацията на мажоритарния дял на пристанището в Солун, съобщава „Катимерини“.

Крайният срок за подаването на подобрени оферти в този търг изтича на 21 април. Според изданието обаче той може да бъде удължен, защото офертите на двамата основни кандидати са много близки.

Държавният приватизационен фонд (HRADF) предложи за раздържавяване дял от 67% от капитала на второто по големина пристанище в страната. Оценките на пазара са, че сумата, която правителството може да получи, е към 200 млн. евро.

През миналата година Атина приключи с отдаването на дългогодишна концесия на най-голямото си пристанище – Пирея, на китайския инвеститор Cosco.

Раздържавяването в южната ни съседка е очаквано от кредиторите на страната, но темповете, с които се извършва то, са тромави, заради силното обществено недоволство срещу тази мярка. Процедурата за продажбата на дела от пристанището беше стартирана през април 2014 година.

Сега приватизационният фонд получи три финансови оферти – от филипинската International Container Terminal Service, Peninsular and Oriental Stream на арабския консорциум Dubai Ports World и от Deutsche Invest Equity - Belterra Investments and Terminal Link. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Нашите да извадят 300 мил и да го купят това пристанище-мечта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още