Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция очаква по-висок бюджетен излишък от заложената цел за тази година

Атина планира отново да емитира облигации през идните седем месеца

Гърция очаква по-висок бюджетен излишък от заложената цел за тази година

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция очаква по-висок бюджетен излишък от заложената цел за тази година и планира отново да емитира облигации през идните седем месеца, съобщи Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител в Министерството на финансите, пожелал анонимност.

През август 2018 г. изтича поредната спасителна програма за страната.

Гърция се върна през юли на дълговите пазари за пръв път от три години. Държавата емитира 5-годишни облигации на стойност 3 млрд. евро и обяви търг за обратно изкупуване на 5-годишни книжа, емитирани през 2014 г. 

Още по темата

„В рамките на следващите шест до седем месеца ще има усилия за достъп до дълговите пазари“, казва източникът от министерството пред репортери. „Това ще включва набиране на свежи пари и известно управление на дълга. Затова искаме бързо да проведем прегледа на третия спасителен пакет – до януари“, допълва той.

Без да уточни за какви стойности става дума представителят на ведомството заяви, че Гърция е напът да надвиши бюджетния излишък от 1,75% от БВП, каквото е целевото ниво. Тази стойност изключва разходите за обслужване на дълга.

Миналата седмица премиерът Алексис Ципрас заяви, че правителството е решено да надмине фискалните си цели и по-бързо да направи прегледа на спасителната програма, обещавайки „дивиденти“ за по-уязвимите. По думите на източника от финансовото министерство планираните помощи няма да се раздават на пенсионери с ниски доходи. Миналата година Ципра неочаквано обяви еднократни коледни парични надбавки за пенсионерите, което разгневи кредиторите на Атина.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Италия се присъедини към страните износителки на газ за първи път