IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция определи червена линия по преговорите за необслужваните заеми

Алексис Ципрас заяви, че конфискуването на имоти не е тема на обсъждане

18:33 | 23.10.15 г.
<p>
	Алексис Ципрас и Франсоа Оланд <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Франсоа Оланд Снимка: архив Ройтерс

Гърция ще спази изцяло задълженията си по силата на последния спасителен заем, но няма да толерира масови възбрани по проблемни ипотечни заеми на хиляди задлъжнели хора. Това коментира гръцкият министър-председател Алексис Ципрас след срещата си с френския президент Франсоа Оланд, съобщава Ройтерс.

Определяйки "червена" линия в преговорите с кредиторите на страната, които в момента са в Атина, Ципрас каза, че превръщането на страната в „арена на конфискации“ на домове не е тема на обсъждане.

Макар да не го заяви директно той визира преговорите с кредиторите, които достигнаха до застой по отношение на защитата на първото жилище на собственици, които не могат да плащат ипотеките си.

„Някои може би се опитват да възобновят дискусиите (по излизане на Гърция от еврозонната - бел. Ройтерс) чрез отлагане на  доклада за напредъка и чрез отлагане на рекапитализацията на банките“, заяви Ципрас пред журналисти по време на пресконференцията след срещата си с френския президент Франсоа Оланд.

Атина иска защитата от възбрани да покрие жилища на стойност от поне 200 000 евро. Кредиторите настояват прагът да не надвишава 120 000 евро. Според Гърция това би покрило само 17% от кредитополучателите.

Ципрас заяви, че Гърция ще изпълни задълженията си по спасителния заем, допълвайки, че страната има своите ограничения.

„Едно нещо е да изпълняваме задълженията си, а съвсем различно Гърция да се възприема като затворник, който излежава времето си в затвора. А това не е така“, заяви Ципрас.

Според изчисленията 320 000 собственици на жилища са назад в изплащането на ипотеки в страната. Около 130 000 от тях са кандидатствали за защита от възбрана по силата на съществуващия закон, който определя праг от 300 000 евро.

От началото на седмицака представителите на гръцките кредитори са в Атина, за да направят оценка на прилагането на реформите, изисквани по силата на спасителния заем за 86 млрд. евро. Атина иска докладът да бъде завършен скоро, за да може да продължи с преговорите за облекчаване на дълга и за да приключи с рекапитализацията на четирите си основни банки до края на годината.

Оланд, който е на двудневна визита в Гърция, подкрепя призива на Ципрас за преструктуриране на дълга. В реч пред парламента той заяви още и, че собствениците на домове трябва да бъдат защитени.

„Много е важно задълженията да бъдат изпълнени, но същевременно няма никакви съмнения за фундаменталните права на семействата в Гърция – правото да имат покрив над главите си и тук става дума за конфискацията на първо жилище", заяви Оланд.

Според гръцките представители има разногласия с кредиторите по механизма за справяне с необслужваните заеми на банките. Съотношението на необслужваните кредити в гръцките банки възлиза на 35,6% от общите през първото тримесечие, най-високият процент след Кипър.

Високите нива на необслужваните заеми след години рецесия и висока безработица са една от основните причини капиталовите буфери на гръцките банки да спаднат. Кредиторите са отслабени и заради изтичането на капитал по-рано през годината, когато Гърция бе на ръба да изпадне от еврозоната.

Банките трябва да получат дял от парите по спасителния заем до края на годината, но голяма част от лошите заеми означават и, че банките не са склонни да отпускат кредити, което затруднява потенциалния растеж.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още