IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пак ще търси репарации от Втората световна война, дори и чрез съда

Окупацията на страната от Германия, Италия и България е довела до крайна бедност гръцкия народ, пише парламентарна комисия

16:26 | 15.08.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас и Ангела Меркел. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Гърция да потърси репарации от Германия заради Втората световна война с усилията на дипломацията, препоръчват от парламентарна комисия, разглеждаща казуса. Докладът препоръчва още, че ако тези усилия не дадат резултат, Атина да се обърне и към съда, пише Ana Mpa.

Заключенията на комисията ще влязат за разискване в пленарната зала на гръцкия парламент в началото на септември.
Според депутатите в комисията Гърция е била обект на непредизвикани атаки и окупация от "нацистите от Германия, фашистите от Италия и българския цар". Това е довело гръцкия народ до изключителна бедност, защото е разрушило икономиката на страната. Тези заключения лесно могат да бъдат доказани от множество неоспорими свидетелства и исторически източници, пишат депутатите.

Гърция очаква репарации в размер на 269 млрд. евро заради щетите от окупацията на нацистите, допълва още "Катимерини".

Радикалната СИРИЗА дойде на власт в началото на 2015 година с обещанията за край на споразуменията с кредиторите. Още тогава от партията на няколко пъти повдигнаха въпроса за репарациите от Германия за щети, нанесени на страната през Втората световна война.

В крайна сметка премиерът Алексис Ципрас подписа трета спасителна програма и коментарите за очакваните милиарди от Германия затихнаха.

В началото на август обаче темата отново се появи с пост на Ципрас в социалната мрежа Facebook. С него гръцкият премиер напомни за споразумението от Лондон, подписано през 1953 година, с което се опрощават голяма част от дълговете на Западна Германия. По този начин разбитата от две световни войни икономика успява да си стъпи на краката и днес да бъде една от най-големите в световен мащаб.

СИРИЗА отдавна настоява за опрощаване на част от дълговете на Гърция, за да може страната да излезе от кризата. Тезата, че с орязване на част от дълговете задълженията ще могат да се управляват по-устойчиво, застъпват и отвъд Океана.

Международният валутен фонд (МВФ) предпреди европейските кредитори на Атина, че ще участва със средства в последната спасителна програма, ако част от задълженията бъдат опростени. Европа, особено Германия, обаче се противопоставя на тази идея и предлага единствено облекчения, свързани с разсрочване на дълговете и намаляване на лихвите по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
По-скоро ще получат репарации от арменския поп.Това е поредният безсмислен политически популизъм на Ципрас.Никой нищо няма да даде на Гърция при такъв голям процент държавна собственост със солидна стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Ами другата война да се защитават по-добре. Дай и ние да съдим всичко, що ни развали дернека на три морета. Минаха 80 години от войната, да го преживеят. И Германия накрая я бяха изравнили, но се оправиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
markoci
преди 7 години
Нормално към осемдесетте години бяхме приблизително на една ниво с Гърците. Следващите двадесет години Гърците отидоха на горе а ние потънахме яко. Сега наблюдаваме обратния процес. Сега е техен ред де потънат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 7 години
че по статистика са малко ... средната заплата в държавния сектор е над 1000 лв. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
Jorkata
преди 7 години
Сега ще ви светна как ще се разиграе сценария: от една страна ЕС знае, че трябва да опрости част от дълга на маляките, че иначе лошо; от друга страна, маляките търсят кинти от тия окупационни репарации; значи в един момент ще седнат и ще се разберат да се прихванат едни пари и воала - и вълка сит, и агнето цяло (недооглозгано)... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 0
Alx
преди 7 години
Пичове знаете ли какво се говори сред гърците (работещите в туризма), в момента те са възхитени колко много платежоспособни туристи от България ходят на почивка при тях... и се чудят как до преди няколко години от ниско платени работници сме се превърнали в това което виждат в момента... (разбирасе те далеч не виждат бедните хора и работещите за по 600лв в провинцията).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още