IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира да раздаде 1,1 млрд. евро от излишъка в края на годината

Получател на средствата ще са уязвимите гърци и държавната енергийна компания, коментират гръцки медии

17:14 | 31.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство и кредиторите са постигнали съгласие за разпределение на част от излишъка, постигнат при изпълнението на бюджета, пише гръцкото издание "Катимерини". Според предварителните изчисления Атина ще може да раздаде поне 1,1 млрд. евро за социални мерки.

Очакванията са, че южната ни съседка ще успее да постигне бюджетен излишък от 5 млрд. евро в края на 2017 година. Това означава, че страната ще преизпълни заложената от кредиторите цел от 3,1 млрд. евро първичен излишък, или правителството ще има на разположение 1,9 млрд. евро в края на годината.

Според информацията на "Катимерини" кредиторите ще действат по-консервативно и са позволили отпускането на 1,1 млрд. евро, а останалите 800 млн. евро - да бъдат заделени като резерви.

В понеделник говорител на Европейската комисия (ЕК) коментира в обедния брифинг, че първият кръг от разговори между Атина и институциите е преминал и представителите на кредиторите ще се завърнат отново в страната в края на ноември. 

Припомняме, че в края на 2016 г. Атина разпредели част от свръхизлишъка между уязвими пенсионери (с доходи до 850 евро на месец). Социалната мярка предвиждаше раздаването на поне 300 евро на 1,6 млн. пенсионери, което костваше 617 млн. евро.

Първоначално институциите, отпуснали заеми за Гърция, се смутиха от тези действия, които се оказаха несъгласувани с тях, защото напомниха за годините, в които правителството щедро раздаваше 13 и 14 пенсия или заплата, макар и да нямаше нужните средства в хазната.

Данните на Атина обаче показаха, че 2016 година приключва с бюджетен излишък от почти 4,4 млрд. евро, а в ангажиментите на страната е записано излишък от 1,98 млрд. евро. Така правителството защити правото си да компенсира най-уязвимите граждани за икономиите, които прилага.

Сега на допълнителни средства ще могат да разчитат пенсионери, бедни семейства и гръцката държавна енергийна компания PPC, пише още медията. С тези средства PPC ще може да покрие част от загубите си, свързани например с преференциалните цени на електроенергията за островите.

Социалните служби в Гърция имат готовност да върнат и част от здравните осигуровки, направени от пенсионери. Събрани са с 300 млн. евро повече в резултат на политическо решение и пенсионерите да заплащат здравни вноски. Според първите изчисления 1,9 млн. пенсионери в южната ни съседка имат да получават 10 евро, но за 93 хил. души трябва да бъдат възстановени по около 1 000 евро на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tuti fruti
преди 6 години
Защо няма коментари? Ха, ха, ха. Нещастници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още