IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подготвя проект за енергийна борса

Борсата ще заработи в средата на 2018 година и ще бъде изградена с техническа помощ от ЕК

18:23 | 21.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция подготвя проект за енергийна борса, която да заработи от средата на 2018 година. Това съобщи енергийният министър на страната Йоргос Статакис, цитиран от обществената телевизия ERT.

Статакис уточни,че борсата ще надгради съществуващия в момента енергиен пазар в страната. Ще има няколко отделни сегмента - за фючърси, търговия в рамките на деня, арбитраж. Тя ще замести сегашния пазар на едро за енергия. Сегашните контракти ще бъдат включени към борсата.

Енергийната борса ще подобри конкуренцията и прозрачността на енергетиката в Гърция, коментират още в Атина. Тя ще доведе до намаляване на разходите и ще доведе до по-ниски цени за домакинствата и бизнеса, допълва още енергийният министър на южната ни съседка.

Чрез борсата ще се подобри още сигурността на доставките и ще се увеличи делът на възобновяемите източници от енергийния микс на страната.

Реформата в енергийния сектор е част от исканията на кредиторите на Гърция. Според Статакис обаче в момента не стои на дневен ред продажбата на активи на държавната енергийна компания РРС. Атина обаче трябва да намали пазарния дял на компанията и енергийната борса е стъпка в тази посока.

Енергийната борса ще бъде изградена с техническа помощ от Европейската комисия. Гръцките агенции, които ще се заемат с това са LAGIE и Hellenic Exchange, допълва ERT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 7 години
Бла,бла,бла,бла.....,щяла да доведе до по-големи икономии.....,както нашата енергийна борса.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още