IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прие законите за контролиране на разходите

Целта е преди утрешното заседание на Еврогрупата да бъдат изпълнени изискванията за отпускане на поредния транш от втория спасителен пакет

20:28 | 19.11.12 г. 2
Гърция прие законите за контролиране на разходите

Гръцкият парламент днес одобри закони за спазването на бюджетните цели и гарантирането на плащанията по дълга с намерение да успокои чуждестранните кредитори преди решаваща среща на министрите на финансите от еврозоната, съобщи Ройтерс.

Гърция обяви, че със законите, които са допълнение към пакета с рестриктивни мерки, приет по-рано този месец, изпълнява задълженията си към кредиторите преди заседанието на съвета на министрите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) във вторник, на която се надява да бъде деблокирана финансова помощ, за да успее да избегне фалит.

Правителствените решения предвиждат приходите от приватизацията да бъдат прехвърляни в рамките на 10 дни в специална сметка в централната банка и налага автоматични ограничения на публичния сектор в случай на неизпълнение на бюджетните цели.

Единият от законите орязва пенсиите на служителите в парламента, които едва не провалиха гласуването на пакета с рестриктивни мерки по-рано този месец, като спряха работа, принуждавайки правителството спешно да изтегли законова поправка, която би намалила заплащането им.

Най-големият кредитор на страната - Германия - която дълго време беше скептична към изпълнението на ангажимента за реформи от страна на Гърция, е оказала натиск за предприемането на тези мерки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свой анонимен източник.

След продължителен разговор с гръцкия премиер Андонис Самарас в неделя министърът на финансите на страната Янис Стурнарас заяви, че Гърция е напълно готова за срещата на Еврогрупата.

Перспективите за бързо отпускане на 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет за страната все още не са ясни заради разногласия между кредиторите от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) относно начина за разрешаване на дълговия проблем на Гърция.

Представители на МВФ заявиха, че отписване на част от гръцкия дълг от страна на правителствата в еврозоната е неизбежно, но Германия отхвърля идеята да претърпи загуби от акциите, посочва Ройтерс.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас атакува представените закони, заявявайки че държавата рискува да стане "дългова колония", посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още