IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще върне предсрочно още една част от дълга си към МВФ

Изплащането на задълженията е съгласувано с кредиторите на страната, обясни финансовият министър на южната ни съседка

12:29 | 29.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се подготвя за предсрочно връщане на още една част от дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), съобщава англоезичното издание на "Катимерини". От думите на финансовия министър на страната Христос Стайкурас става ясно, че ще бъдат върнати заеми за 3,6 млрд. евро, чийто падеж е през 2021 година и 2022 година.

Това е втората подобна операция на Министерството на финансите на южната ни съседка. С реализацията ѝ Гърция ще върне предсрочно 6,3 млрд. евро, или 80% от заемите в размер на 8 млрд. евро, които получи от Фонда.

Изплащането на задълженията ще бъде съгласувано с кредиторите на Гърция и всички заинтересувани страни, коментира още Стайкурас.

Включването на МВФ към спасителната програма на Гърция, договорена през 2017 година, беше една от горещите точки при разговорите. Институцията смяташе дълга на страната за неустойчив и настояваше Европа да се ангажира с облекчаването му. Атина също не искаше включването на МВФ в програмата, защото институцията е известна с исканията си за сериозно съкращение на разходите.

Последната мисия на МВФ в Гърция в края на ноември 2020 година отбеляза, че пандемията от коронавируса е спряла крехкото икономическо възстановяване на страната. През първата половина на 2020 г. гръцката икономика се е свила със 7,9 на сто. Допълнително се очакват сериозни трудности във връзка с ограничения туристически сезон.

В средносрочен план дълговете на Гърция са устойчиви, но в дългосрочен план страната ще бъде изправена пред нови трудности, допълниха от Фонда в заключенията си след проверката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още