Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция вдига лимита за теглене на пари в брой от банките

Увеличението е в размер на 28%, което означава, че всеки месец гражданите ще могат да взимат до 2300 евро

Гърция вдига лимита за теглене на пари в брой от банките

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция въвежда облекчения на капиталовите си ограничения, наложени от лятото на 2015 г. насам, увеличавайки лимита за теглене на пари от банки с 28%. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на указ на Министерството на финансите.

Атина за първи път въведе капиталов контрол през юли 2015 г., за да ограничи изтеглянето на средства от банките в пика на финансовата си криза.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас многократно се противопоставяше на политиките за финансови ограничения на гръцките международните кредитори, но в крайна сметка сключи трета поредна спасителна програма за страната. Настоящата схема приключва през август тази година. 

Още по темата

Според съобщението на финансовото министерство, публикувано в Държавния вестник на Гърция, частните лица ще могат да теглят до 2300 евро в брой на месец от своите банкови сметки. Преди това лимитът беше 1800 евро.

Новата мярка влиза в сила от 1 март.

Предвижда се и увеличение на допустимите суми в кеш – евро или друга валута, които гърците ще могат да изнасят в чужбина на едно пътуване от 2000 до 2300. Банките пък вече ще имат право да прехвърлят до 2000 евро по клиентски сметки от една държава в друга на всеки два месеца.

„Решението е поредната стъпка от рамката на пътната карта за постепенно премахване на ограниченията върху тегленията на пари в брой и прехвърлянето на средства“, посочват от финансовото министерство.

През май миналата година гръцките власти начертаха план за облекчаването на капиталовия контрол, като изпълнението му зависи от няколко фактора. Според властите, за да влезе в сила пълното премахване, трябва налице да има повишено доверие сред депозиторите, отразено чрез увеличение на банковите депозити на частния сектор и продължаващ прогрес с програмата за корекция на икономиката на страната.

Също така трябва да бъде възстановен достъпът до финансовите пазари както на правителствените, така и на частните банки.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Над 10 000 души се събраха в центъра на Москва с искане за свободни избори