IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция замразява работата по проекта "Посейдон"?

Газопроводът е директен конкурент на подкрепяния от ЕС Трансадриатически газопровод

11:00 | 18.05.16 г. 12
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция замразява работата по проекта „Посейдон“ заради по-перспективния Трансадриатически газопровод (ТАР), съобщава онлайн изданието EurActiv. Работата по TAP беше стартирана официално на 17 май, а самият газопровод има благословията на Европейския съюз (ЕС).

В края на февруари Гърция, Италия и Русия изненадващо подписаха меморандум за сътрудничество по нов газов проект, който предвижда изграждането на съоръжения по дъното на Черно море, през територията на Гърция до Италия. Документът беше подписан от представители на „Газпром“ и на гръцко-италианския консорциум между DEPA и Edison – Poseidon.

На този етап обаче няма яснота как руският природен газ ще достигне до Гърция. Вероятно съоръженията ще минат или през България, или през Турция. Вече се появиха и коментари, че Русия ще възроди „Южен поток“, но от територията на България тръбите няма да продължат към Сърбия и Унгария, а към Гърция и Италия.

Очакванията са, че всички тези планове ще бъдат подробно обсъдени по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Атина, насрочена за 28 май. Вече беше обявено, че основаната тема на разговорите му с гръцкия премиер Алексис Ципрас ще бъде енергетиката.

Проблемът на „Посейдон“ е, че влиза в директна конкуренция с TAP, посочва EurActiv. Изданието цитира Ципрас по време на официалната церемония в Солун за началото на работата по газопровода, който посочва, че с този проект гръцката икономика навлиза в нова ера. Само строителството на съоръжението ще донесе 8 хил. директни работни места и инвестиции от 2 млрд. евро, изчисляват гръцките власти.

Заради новите реалности в гръцките енергийни планове по време на посещението на Путин основната тема ще бъде туризмът, коментират дипломатически източници пред изданието. Атина вече посочи този сектор като един от водещите за икономическото възстановяване на страната.

За да привлече повече руски туристи, Гърция търси начин да облекчи визовия режим за гражданите на Русия, допълват те. 

Путин и Ципрас ще обсъдят още и възможностите за привличане на руски инвестиции в Гърция чрез приватизацията на водещи държавни комапнии, сред които газовата DEPA, енергийната PPC и жп оператора TrainOse, посочва още EurActiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Тва по времето на др. Папандреув ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 7 години
То ако те пита тебе човек, те и президента требва да си го сменят чинопоклонно по правилата на евроатлантизма и да си назначат *** за министър на отбраната, ама ше видим... Само ако мое ми обясниш, поради каква причина Газпром требва да прокарва тръби извън територията на ЕС по правилата на ЕС, щото ЕС е от Варна насам, нали? Демек, по правилата и пакетите ше си строиме ние, а не Газпром.А азерския газ дано го дочакаме... щото и Набуко го почваха на неколко пъти, даже едни хора доста усвоиха от едни пари по него... Един нашенски леш^пер 10 години се отживя у Виена на издръжка на умната ни държава, а да ни диверсифицира. А с политици и управници като вашите, много е вероятно до 5-6 години да ни докарате да си плащаме на гърците за руския газ заради неудобството да минава през нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 7 години
Помня, помня, джанъм... хаха... Вуйчо ми беше агроном и развеждаше гръцки делегации из България да ги учи на поливно земеделие щото другарете беха ни докарали на първо място у Европа по тоя покацател на глава от стадото. А знамфедин, дето преди неколко години стана милионер от сделката за скрап с тръбите на "Поливни системи"... Та гъ зо на другарете можеш да си го ядеш три пъти дневно с гарнитура, ама и под 25 годишните буреняци още се виждат следите от напоителните канали... като след римляните... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Тва и ти нема как да го помниш, що не си бил роден тогава. Другарете ти затриха тези неща и измислиха "Ямката". Виж ямката може да я помниш и крилатата фраза по въпроса "Кой измисли ямката, да ... мамката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 7 години
Така както се смеят, ше купувате газ през Гърция, както сега купувате гръцки домати, лук и праскови, та ше ви пукат ушите. Вече никой у БеГето не помни, че некога гърците идваха тука да се учат на земеделие и диплома от българската селскостопанска академия там беше като шестица от тотото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Безспорно, от дълго чакане в мизерията им се разлопва дъската и се смеят неудържимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
ГрЪците и те са като нас - гъзат се на всеки и се надяват некой нещо да почне и да им подхвърли 5 стинки. Само Газов Хъб още не са почнали да строят, ама има време.То не беше поток, Посейдон, ***, добив на собствен газ от неизчерпаеми и въображаеми залежи в морето... абе само ако смениш името на държавата ще стане точно нашата работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 2
data
преди 7 години
Колкото и да не искат руснаците на пазара ще има още играчи и те ще трябва да се съобразяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 18
ing5rov
преди 7 години
...последните се смеят най добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
Хахахахаха,хахахахахахахаааХХАХАХАХАХАХАХАХАХ,поредния поток утече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още