IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците са с 40% по-бедни, отколкото през 2008 г.

Брутният разполагаем доход на домакинствата в последните 5 години се е свил с 30%, а останалата част от спада се дължи на натрупаната инфлация

16:31 | 22.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазините от типа &quot;1 евро&quot; са все по-популярни в Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазините от типа "1 евро" са все по-популярни в Гърция. Снимка: Ройтерс

Гърците са средно с 40% по-бедни в сравнение със състоянието им през 2008 г., предполагат данни, публикувани днес от статистическата служба на страната ELSTAT, цитирани от Ройтерс.

Според американската агенция това показва въздействието на безмилостната рецесия и мерките за строги икономии, които гръцкото правителство може да бъде принудено да удължи и през следващата година.

Брутният разполагаем доход на средното гръцко домакинство е намалял с 29,5% между вторите тримесечия на 2008 и 2013 г., посочиха от  ELSTAT. Като се добави натрупването на потребителската инфлация за същия период, спадът наближава 40%.

Подкрепяна от международна спасителна помощ от 2010 г., Гърция продължава да спори с кредиторите си от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за размера на бюджетния си дефицит през 2014 г. Противоречието предизвика спекулации, че на правителството в Атина, което отхвърли мащабни съкращения на заплати и пенсии, може да се наложи да предприеме нови мерки на строги икономии.

Орязването на разходи и повишенията на данъци, които трябваше да бъдат направени в изпълнение на условията на кредиторите и съчетани с рекордно висока безработица, подкопаха вътрешното потребление, което в Гърция отговаря за около три четвърти от брутния вътрешен продукт – най-голямото съотношение сред 17-те държави-членки на еврозоната.

Възнагражденията на работещите са намалели с 34% от второто тримесечие на 2009 г. досега, показват данните на статистическата служба. През същия период правителството е орязало социалните помощи с 26%.

От статистическото ведомство заявиха, че влошеното икономическо състояние е засегнало и нивото на спестявания на домакинствата, което отчита понижение с 8,7% през второто тримесечие на 2013 г. при спад от 6,7% година по-рано.

Предвижданията на ЕС и МВФ сочат, че смазаната гръцка икономика ще се свие с 4% през тази година, преди да започне да се възстановява скромно през 2014 г. Това би довело свиването на БВП за периода 2008-2013 г. до 25% - най-тежката рецесия, която страната е преживявала в мирно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
И какво ше стане през тази славна и дългоочаквана 2014, та из един път сичко, дето толкова години е вървяло надолу из един път ше почне а се възстановяя. То тоя процес е еднопосочен, както баба ми никога няма да стане пак на 20, а аз - на 25. Нали ако щеше да има възстановяване, нямаше да има и рецесия. Ако ще има възстановяване, защо не го започнем още днес. Защо трябва да чакаме 2014? Ех, надежди, надежди. Те хората си имат ПЛАН и за сега всичко върви според плана. А този "план" не включва възстановяване, поне в обозримо бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Малко е - по план около 200% трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още